MalaysiaPolitik

PM: Tiada Rombakan Kabinet, Hanya Pertukaran Portfolio

Perdana Menteri telah menyatakan kemungkinan terhadap perubahan dalam portfolio menteri tetapi menolak rombakan Kabinet.

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau telah membangkitkan isu perubahan portfolio dengan Kabinet pada hari Rabu (21 Ogos).

“Saya memberitahu Kabinet bahawa mungkin ada perubahan kecil dalam portfolio tetapi bukan sekarang. Tidak ada rombakan Kabinet, hanya perubahan dalam portfolio dan saya belum laksanakannya.

“Sekiranya saya melakukannya, saya akan memberitahu anda,” kata Perdana Menteri Khamis (22 Ogos) ketika ditanya mengenai satu lagi spekulasi penggubalan Kabinet.

Ditanya untuk mengesahkan bahawa bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed mungkin menyertai Kabinetnya, Perdana Menteri menjawab negatif.

“Tidak ada menteri baru, tidak ada rombakan,” katanya.

Mengenai sama ada beliau berpuas hati dengan prestasi menteri-menteri beliau, Dr Mahathir berkata selepas lebih setahun perkhidmatan mereka kini lebih berkemampuan.

Pada 5 Mei, pada majlis memperingati ulang tahun pertama kemenangan GE14 Pakatan Harapan, Dr Mahathir memberi markah “lima daripada 10” untuk Kabinetnya tetapi menegaskan bahawa para menteri “belajar dengan cepat”.

The Star sebelum ini melaporkan bahawa rombakan pertama Kabinet Pakatan adalah pada bila-bila masa dan beberapa menteri akan menukar portfolio.

Sumber berkata Dr Mahathir mengumumkan perkara itu semasa mesyuarat Kabinet pada hari Rabu dan diusulkan pada mesyuarat itu.

Pada petang semalam, Dr Mahathir juga bertemu dengan pemimpin tertinggi tiga parti Pakatan Harapan dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

“Tun mahu bertemu dengan empat orang yang mengetuai parti-parti yang membentuk Kerajaan Persekutuan pada tahun 2018.

“Inilah sebabnya mengapa Dr Wan Azizah, yang ketika itu menjadi presiden PKR, menyertai mesyuarat itu. Itu hanyalah satu pertemuan untuk Perdana Menteri mendesak kita supaya lebih cekap di tengah-tengah banyak perkara yang dikendalikan oleh kerajaan,” kata sumber itu.

Khabar angin tentang rombakan Kabinet kerajaan telah lama tersebar dengan beberapa menteri mendapat kritikan kerana tidak melakukan tugas mereka seperti yang diharapkan oleh orang ramai.

Walau bagaimanapun, Dr Mahathir telah berulang kali mengatakan bahawa tidak ada rombakan yang akan dilakukan.

Kali terakhir Dr Mahathir menafikan bahawa akan ada perombakan kabinet adalah pada 19 Julai berikutan penularan gambar Kabinet yang diambil sebelum mesyuarat di Putrajaya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close