Isu SemasaTempatan

Kabinet Beri Lampu Hijau Untuk Operasi Gojek

Kabinet hari ini telah membenarkan perkhidmatan e-panggilan yang popular dari Indonesia, Gojek, untuk beroperasi di Malaysia.

Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Seri Redzuan Yusof, yang hadir pada mesyuarat Kabinet, bagaimanapun berkata undang-undang tertentu mengenai pentadbiran perkhidmatan e-panggilan itu masih belum dibincangkan atau dimuktamadkan.

“Pada dasarnya, Kabinet hari ini telah memberi lampu hijau untuk Gojek beroperasi di sini.

“Kementerian Belia dan Sukan bersama Kementerian Pengangkutan telah ditugaskan untuk membincangkan secara terperinci mengenai pembangunan perkhidmatan Gojek di negara ini dari segi peraturan dan undang-undang dan di mana ia harus dibenarkan beroperasi,” katanya kepada pemberita.

Redzuan juga berkata perbincangan antara kementerian akan turut membolehkan lebih banyak peluang dan undang-undang untuk memudahkan penyertaan belia dalam ekonomi negara.

“Ini juga untuk memastikan mereka tidak melanggar undang-undang sedia ada atau baru. Kedua-dua kementerian akan mengkaji semua aspek ini dan membawa semula usul ke Kabinet untuk kelulusan.”

Menurut NST, Redzuan menjangkakan Gojek akan memulakan operasi di sini dalam tempoh dua bulan selepas mendapat kelulusan Kabinet.

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman baru-baru ini menyatakan hasrat untuk membawa Gojek ke Malaysia, mengatakan bahawa perkhidmatan e-panggilan motosikal ini akan mewujudkan beratus-ratus peluang pekerjaan untuk penunggang motosikal di negara ini.

Gojek, sebuah syarikat yang berpangkalan di Indonesia telah melancarkan operasi di Vietnam, Thailand, dan Singapura.

Sementara itu, Kementerian Pengangkutan (MoT) bersedia melakukan kajian kebolehlaksanaan bagi kemasukan Gojek Indonesia dan menghentikan pengharaman perkhidmatan e-panggilan motosikal dari Malaysia, Dego Ride.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata MoT akan melihat mekanisme e-panggilan itu terutamanya mengenai keselamatan. Beliau berkata Kementerian Belia dan Sukan melihat perkara itu dari sudut peluang pekerjaan.

“Kami telah mendengar pembentangan daripada Gojek dan ia menarik. Kami akan terus mengkaji mekanisme perkhidmatan sedemikian dan MoT sedang mengkaji keseluruhan ekosistem pengangkutan awam, termasuk aspek keselamatan,” Loke berkata.

Loke juga mengatakan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Gojek, Nadiem Makarim telah menyatakan minat syarikat untuk memperkenalkan perkhidmatan e-panggilan dua roda itu di Malaysia semasa pertemuan baru-baru ini dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Loke berkata Syed Saddiq akan mengemukakan cadangan kepada Kabinet atas alasan peluang pekerjaan untuk golongan belia dan MoT akan mengkaji ekosistem itu.

Beliau mengakui bahawa MoT pernah melihat bahawa Malaysia tidak bersedia untuk perkhidmatan e-panggilan motosikal kerana kebimbangan keselamatan, tetapi tetap terbuka kepada idea itu.

Hampir setahun yang lalu, MoT mengenakan tindakan keras terhadap Dego Ride, dengan mengatakan Malaysia tidak akan membenarkan perkhidmatan syarikat itu.

Perbincangan mengenai Gojek di Malaysia menimbulkan persoalan tentang kemungkinan untuk menarik balik larangan terhadap Dego Ride yang diisytiharkan haram pada 24 Januari 2017.

Sementara itu, Syed Saddiq berkata Dego Ride adalah mod pengangkutan alternatif yang baik.

“Perbezaan antara Go-Jek dan Dego Ride adalah, kami mahu mendapatkan lebih banyak pelaburan. Maksudnya, ini akan dilaksanakan dengan adil untuk semua,” kata Syed Saddiq dalam satu kenyataan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close