MalaysiaPolitik

Kerajaan Persekutuan, Sabah, Sarawak Capai Tujuh Persetujuan Berkaitan MA63

Satu perjanjian telah dicapai antara Kerajaan Persekutuan, Sabah dan Sarawak dalam tujuh daripada 21 isu yang dikemukakan kepada Jawatankuasa Kabinet Khas untuk mengkaji semula pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan mengatakan bahawa tujuh isu itu adalah mengenai permintaan untuk kayu dan produk hasil hutan; pengedaran gas dan kuasa untuk mengawasi elektrik dan gas; pelaksanaan projek kerja persekutuan dan negeri; tenaga manusia; pihak berkuasa negeri mengenai isu kesihatan; pentadbiran Pulau Sipadan dan Ligitan; dan isu pertanian dan perhutanan.

“Sehingga 23 Julai 2019, tujuh isu telah dipersetujui manakala 14 yang lain masih memerlukan perbincangan selanjutnya yang dijangka diputuskan sebelum 31 Ogos 2019,” kata kenyataan itu hari ini (19 Ogos).

Jawatankuasa ini mengadakan mesyuarat pertama pada 17 Disember lalu, di mana ia menerima 21 isu untuk diperiksa dan diteliti.

Tun Dr Mahathir Mohamad mempengerusikan mesyuarat itu yang dihadiri oleh 23 anggota Jawatankuasa Kabinet Khas, yang terdiri daripada Menteri Kabinet, Ketua Menteri Sabah dan Sarawak serta pegawai kanan Kerajaan Persekutuan dan kerajaan Sabah dan Sarawak.

Kenyataan itu menambah bahawa pasukan petugas khas yang dikenali sebagai Taskforce MA63, telah diarahkan untuk menyediakan laporan akhir sebelum 31 Ogos untuk dibentangkan pada mesyuarat jawatankuasa berikutnya.

Pasukan Petugas MA63 bertindak sebagai Sekretariat Jawatankuasa Khas Kabinet.

Seorang pemerhati yang dihubungi oleh The Star untuk reaksi segera terhadap kenyataan itu memuji perkembangan yang dibuat, sambil menambah bahawa daripada tujuh perkara yang dipersetujui, empat darinya memberi manfaat kepada Sabah dan Sarawak.

Yang pertama adalah perjanjian mengenai permintaan untuk kayu dan produk hutan.

Mengenai isu itu, kenyataan itu menyatakan bahawa perkara itu dipersetujui dan dianggap telah diselesaikan oleh Kerajaan Persekutuan dan kerajaan Sabah berikutan perjanjian untuk mewakilkan kuasa tersebut kepada Jabatan Perhutanan Sabah sejak 1 Jun 2017.

Perjanjian kedua ialah pembahagian gas dan kuasa untuk mengawasi elektrik dan gas.

Kenyataan itu berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna bersetuju menyerahkan kuasa untuk mengawasi pengagihan gas di Sarawak di bawah Ordinan Pengedaran Gas Sarawak 2016.

Kerajaan Sabah juga bersetuju untuk melaksanakan usaha wajar sebelum menyerahkan kuasa untuk menyelia gas dan elektrik, kata kenyataan itu.

Perjanjian ketiga yang dicapai adalah mengenai kuasa negeri mengenai hal-hal kesihatan.

Kenyataan itu berkata bahawa kerajaan persekutuan bersama-sama dengan kerajaan negeri Sarawak dan Sabah telah bersetuju untuk menubuhkan sebuah jawatankuasa untuk membincangkan perkara-perkara yang berkaitan dengan pengurusan isu-isu kesihatan di kedua-dua negeri.

Perjanjian utama yang keempat adalah pada pelaksanaan projek kerja persekutuan dan negeri.

Kenyataan itu berkata Kerajaan Persekutuan bersama-sama dengan kerajaan Sawarak dan Sabah bersetuju untuk menubuhkan sebuah jawatankuasa kerja untuk mengukuhkan kerjasama dalam pelaksanaan projek-projek persekutuan.

“Jawatankuasa kerja akan membincangkan mekanisme untuk melaksanakan projek-projek persekutuan berdasarkan Perlembagaan Persekutuan, MA63 dan akan mempertimbangkan cadangan-cadangan yang dibuat dalam jawatankuasa antara kerajaan,” tulis kenyataan itu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close