Bisnes & Ekonomi

Shopee Lantik Christiano Ronaldo Sebagai Duta

Shopee, platform e-dagang yang berpangkalan di Singapura telah memperkenalkan duta jenama terbaru iaitu bintang bola sepak Christiano Ronaldo untuk menarik dan memberi inspirasi kepada orang ramai di tujuh pasaran di rantau ini.

Pengarah Urusan Pembelian serantau, Ian Ho berkata bintang bola sepak itu akan dipaparkan menerusi iklan televisyen (TV) yang akan datang dan berhubung dengan peminat melalui Shopee Live di media sosial.

“Mempunyai Ronaldo sebagai duta adalah benar-benar satu penghargaan bagi kami. Ini menjadikan kami lebih daripada satu platform membeli-belah kerana kami terus memberi inspirasi kepada pengguna dan menghubungkan mereka dengan bintang-bintang terbesar di dunia,” katanya pada pelancaran 9.9 Super Shopping Day di Kuala Lumpur.

Jualan 9.9 akan bermula dari 19 Ogos hingga 9 September, dengan tawaran eksklusif dan diskaun kepada pelbagai jenama termasuk NestlĂ©, Nutox, HP, L’Oreal, Enfagrow dan Mr DIY.

Shopee juga akan menampilkan tiga minggu promosi dan hiburan serta keistimewaan eksklusif dengan pemain industri terkemuka termasuk Standard Chartered, Hong Leong Bank, Yamaha, BH Petrol, Mydin dan Burger King.

Di samping itu, Shopee Malaysia telah terlibat dengan kerajaan untuk mengurangkan kenaikan kos sara hidup untuk rakyat Malaysia dengan menawarkan sehingga 90% diskaun pada 9.9 Super Shopping Day.

Ho berkata misi Shopee adalah untuk sentiasa memberi kesan kepada komuniti tempatan pada tahap yang bermakna dan berkekalan melalui pelbagai inisiatif.

“Kempen jualan kami terutamanya adalah untuk membolehkan rakyat Malaysia terus berbelanja dan membeli barangan keperluan tanpa berlaku ketirisan kewangan,” katanya.

Image result for ronaldo for shopee

Menurut Shopee, pengguna akan jimat sekitar 20% untuk barangan keperluan harian apabila mereka berbelanja melalui platform itu pada hari biasa.

Walau bagaimanapun, pengguna akan menikmati diskaun yang besar semasa tempoh jualan untuk produk seperti susu, ubat gigi, kopi, detergen dan lain-lain.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan telah menubuhkan Jawatankuasa Tindakan Kebangsaan mengenai e-dagang oleh Majlis Tindakan Kos Hidup Kebangsaan.

Objektif pelan ini adalah untuk mempromosikan dan memperkuat penggunaan e-dagang, serta menghapuskan orang tengah dalam usaha untuk menurunkan kos barangan pengguna.

Pembeli juga bekerjasama dengan peruncit Malaysia dengan mengurangkan halangan kemasukan ke ekonomi digital.

Pengarah e-dagang Digital Corp. Malaysia, Song Hock Koon berkata salah satu objektif utama agensi itu adalah untuk menggalakkan rakyat Malaysia dalam ekosistem digital.

“Kami percaya inisiatif terbaru ini akan memberi inspirasi kepada usaha keusahawanan digital,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button