MalaysiaPolitik

SPR Cadang Sistem e-Undi untuk PRU15

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sedang mengkaji kemungkinan untuk melaksanakan pengundian elektronik (e-undi) bagi 22 juta pengundi pada pilihan raya umum akan datang.

Cadangan sistem pengundian dalam talian muncul berikutan perubahan baru-baru ini dalam undang-undang mengundi negara.

India yang merupakan negara demokrasi terbesar di dunia, adalah antara empat negara di dunia yang telah melaksanakan e-undi dalam pemilihan mereka bersama-sama dengan Brazil, Estonia dan Venezuela.

Pengerusi SPR, Azhar Azizan Harun berkata suruhanjaya itu sedang berusaha meneliti Suruhanjaya Pemilihan India dalam amalan e-pengundian mereka.

“Kami sedang menelitinya. Kami telah melihat demonstrasi dan saya juga telah berhubung dengan EC India.

“Saya berada di Cambridge, UK, baru-baru ini di mana saya bertemu ahli-ahli EC India. Malah, saya telah meminta input lanjut daripada mereka,” katanya kepada The Malaysian Reserve baru-baru ini.

India memperkenalkan sistem e-undi dalam pilihan raya negara antara 1998 dan 2001, secara berperingkat. Mesin pengundi elektronik (EVMs) telah digunakan dalam semua pilihan raya umum dan dewan negara India sejak tahun 2004.

Azhar berkata sistem itu boleh dilaksanakan untuk Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), yang mungkin berlaku pada tahun 2023, tetapi input selanjutnya diperlukan terutamanya mengenai kos sebelum membuat sebarang keputusan.

“Ia boleh berlaku jika PRU15 berjalan pada 2023. Kami mempunyai masa yang mencukupi. Walau bagaimanapun, saya juga ingin tahu kos kerana kita mempunyai 29,000 aliran mengundi dalam PRU14. Jika satu aliran memerlukan EVM, maka kami memerlukan 29,000 EVM dan itu berdasarkan kepada angka PRU14.

“Anda harus ingat bahawa jumlah pengundi dalam PRU15 dijangka meningkat dari 14 juta hingga 22 juta. Jadi, berapa banyak lagi aliran yang saya perlukan?”Azhar mempersoalkan.

Dianggarkan bahawa satu mesin e-undi boleh menelan kos sekitar AS$3,000 (RM12,570).

“Mengikut anggaran, kita memerlukan kurang, mungkin separuh atau kira-kira 18,000 EVM. Pada masa ini, saya terlibat dengan pihak berkuasa India dan diharapkan mereka akan menerima permintaan saya untuk beberapa input,” kata Azhar.

Walau bagaimanapun, beliau berkata pelaksanaan sistem itu tidak begitu penting memandangkan manfaatnya terhad.

“Ia tidak mendesak. Satu-satunya kelebihan EVM ialah ia boleh membuat pengiraan undi dan penyampaian keputusan pilihan raya akan lebih cepat.

“Berdasarkan pengalaman kami semasa lapan pilihan raya kecil yang lalu, keputusan dari setiap aliran mengundi datang sekitar jam 7 malam.

“Jadi, tidak banyak perbezaan. Dengan peningkatan jumlah aliran, terdapat hanya 300 hingga 500 undi setiap aliran,” kata Azhar.

Di India, kaedah kertas undian telah dikritik secara meluas kerana banyak kes pengundian palsu. Kos juga menjadi kebimbangan memandangkan kertas undi yang dicetak lebih mahal, memerlukan sumber yang cukup untuk mengira ratusan juta undi.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close