AntarabangsaIsu Semasa

Pasangan Penguin Gay Terima ‘Telur Angkat’

Skip dan Ping berpindah ke ibu negara Jerman pada bulan April dan kemudian memutuskan untuk memulakan sebuah keluarga. Mereka mengelus-elus benda-benda seperti batu dan ikan dengan harapan bahawa ia akan menetas.

Tetapi batu atau ikan yang dijaga tidak pernah menetas untuk Skip dan Ping, yang merupakan penguin raja lelaki di Zoo Berlin, kata jurucakap Maximilian Jäger. Zoo itu mengetahui bahawa Skip dan Ping adalah pasangan apabila mereka tiba dari Hamburg tahun ini, dan ia menjadi jelas dalam beberapa minggu apabila mereka mahu memulakan keluarga.

“Adalah sangat biasa bahawa dua penguin dari jantina yang sama untuk berpasangan. Saya tidak fikir ia normal tetapi ia bukanlah sesuatu yang pelik juga,” kata Jäger pada hari Selasa. “Kami yakin mereka akan menjadi ibu bapa yang baik kerana mereka menjaga batu dengan baik.”

Jadi penjaga zoo memutuskan untuk memberikan Skip dan Ping peluang untuk membina keluarga selepas seekor penguin betina berusia 22 tahun, yang dipanggil The Orange kerana warna sayapnya, bertelur pada bulan Julai. The Orange tidak pernah menetaskan telur itu.

“Kami hanya perlu meletakkan telur di hadapan salah seorang daripada mereka dan ia tahu apa yang perlu dilakukan. Ia mengambil paruhnya dan meletakkan telur di atas kakinya dan kemudian meletakkan perutnya di atasnya, yang merupakan perkara biasa penguin lakukan,” kata Jäger.

Kisah dua ekor penguin gay yang mengambil ‘telur angkat’ telah menjadi tular di Jerman. Pada hari Selasa lalu, peminat penguin, wartawan dan kru televisyen dari penyiar antarabangsa berkumpul untuk menonton Ping mengeram telur itu.

Anja Seiferth, penjaga penguin di Zoo Berlin, mengatakan tidak dapat dipastikan jika telur itu telah disenyawakan atau tidak. Ini bermakna ia mungkin tidak akan menetas.

Dia berkata tidak ada cara untuk mengetahui dengan pasti sehingga awal September depan ketika zoo itu akan mengalu-alukan anak penguin atau tidak. Sekiranya ia berlaku, ia akan menjadi anak penguin pertama zoo itu sejak tahun 2002.

“Saya berharap Ping dan Skip mendapatkan bayi penguin mereka dan menjadi ibu bapa terbaik yang pernah anda lihat,” kata Seiferth. “Saya harap itulah yang berlaku, tetapi setakat ini kita tidak tahu sama ada ia akan berlaku atau tidak.”

Seperti kebanyakan ibu bapa yang lain, Seiferth berkata, pasangan Skip dan Ping kelihatan berbeza sekarang. Skip kelihatan lebih “gagah” sementara Ping lebih “lembut.”

“Mereka agak pemarah sekarang dan bersifat melindungi. Mereka tidak mahu kami datang terlalu dekat dengan mereka atau terlalu dekat dengan telur. Sebelum mereka mempunyai telur mereka sangat baik dan lebih santai,” kata Jäger.

Homoseksualiti telah diperhatikan dalam beberapa spesies haiwan tetapi penguin gay kelihatannya lebih menonjol dalam dunia homoseksual haiwan.

Terdapat pasangan penguin yang sama jantina di zoo seluruh dunia, termasuk Central Park Zoo di New York, Sea Life Sydney Aquarium di Australia dan zoo atau aquarium di Denmark dan Ireland.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close