Isu SemasaTempatan

Khat, Dong Zhong Dan Perpaduan Kaum di Malaysia

Isu khat yang pada awalnya dicadangkan untuk diperkenalkan di sekolah-sekolah untuk membawa perpaduan kaum, telah berjaya dimanipulasi oleh pelbagai pihak dan akhirnya menjadi topik perkauman yang hangat diperdebatkan.

Sebagai sebuah negara berbilang kaum yang meraikan kemerdekaan ke-62 pada tahun ini, adakah wujud istilah ‘unity in diversity’ yang sering kita agung-agungkan kepada masyarakat luar?

Pensyarah sains sosial di Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr P. Sivamurugan berkata perbezaan di kalangan kaum harus diraikan dan tidak seharusnya menjadi punca syak wasangka.

Ikon Patriotik Hari Kebangsaan 2016 itu berkata, perbezaan harus dianggap sebagai aset, bukan liabiliti dan perlu ada beberapa bentuk pengorbanan dan kompromi dari semua pihak.

“Sekiranya rakyat Malaysia boleh menyemai tiga nilai ini dengan lebih baik iaitu pemahaman, saling menghormati dan menerima satu sama lain, saya percaya isu-isu yang melibatkan Dong Zong, khat dan kemalangan jalan raya di Bangi pada Sabtu lepas, tidak akan menjadi punca timbulnya isu perkauman.

“Kita sepatutnya dapat membezakan antara nilai-nilai manusia dan politik kerana jika kita mempolitikkan segala-galanya, kita akan menghadapi ketegangan kaum tanpa batas,” kata Sivamurugan.

Sebelum ini, Pengerusi Dong Zong, Tan Tai Kim dilaporkan mengatakan bahawa persatuan pendidikan Cina akan melancarkan kempen untuk mengumpul tandatangan sebagai protes khat diajar di sekolah-sekolah vernakular, dengan menyatakan bahawa langkah kerajaan untuk memperkenalkan penulisan kaligrafi itu di sekolah adalah satu bentuk ‘ Islamisasi ‘.

Sebagai tindak balas, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad melabel organisasi itu sebagai rasis kerana tidak bersetuju dengan keputusan kerajaan yang terdahulu termasuk pengenalan Sekolah Wawasan yang menempatkan sekolah-sekolah Cina, sekolah Tamil dan Sekolah Kebangsaan di bawah satu bumbung.

Sebagai tindak balas terhadap tindakan Dong Zong, sayap pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Armada) dan Gerakan Pengundi Sedar (GPS) melancarkan petisyen dalam talian mendesak pengharaman organisasi Dong Zong yang sehingga jam 3 petang semalam, memperoleh lebih daripada 30,000 dan 87,000 undi.

Isu khat telah menjadi kontroversi dan telah menerima beberapa reaksi terutama di media sosial, yang jelas menunjukkan bahawa kepercayaan antara kaum masih belum kukuh di negara ini.

Menteri Pelajaran, Maszlee Malek sebelum ini menafikan bahawa kerajaan cuba memperkenalkan pendekatan Islamisasi dan menyifatkan pembelajaran Jawi sebagai usaha menghormati warisan kesusasteraan Melayu lama.

Menurut The Sun Daily, Institut Kajian Etnik (KITA) dan penyelidik utama Institut Tamadun Dunia dan Tamadun Melayu (ATMA) Prof Datuk Dr Teo Kok Seong tidak menafikan bahawa setiap episod yang berkaitan dengan isu khat tidak baik untuk perpaduan negara yang sememangnya belum cukup kukuh.

Isu ini, katanya, sepatutnya diselesaikan selepas keputusan kerajaan untuk mengurangkan sesi pembelajaran khat dari enam hingga tiga muka surat, selain membenarkan memilih masa untuk belajar, tetapi Dong Zong masih mahu meneruskan bantahannya menerusi petisyen yang sedang dijalankannya .

“Sekolah-sekolah vernakular di negara ini perlu bekerjasama dalam menyokong unsur-unsur negara dengan cara yang munasabah, dengan memenuhi aspirasi negara untuk mengangkat simbol Melayu sebagai lambang negara yang dipersetujui dalam Perjanjian Kemerdekaan pada tahun 1957,” katanya.

Petisyen itu juga dilihat sebagai satu bentuk penentangan kerana ia adalah sejenis serangan terhadap sistem sosio-budaya Melayu iaitu amalan Melayu yang telah dipersetujui semasa Perjanjian Kemerdekaan antara orang Melayu dan bukan Melayu bahawa proses sosiologi Melayu menjadi satu identiti kebangsaan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close