Gaya HidupKesihatan

5 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Minum ‘Bubble Tea’

Bubble tea, sejenis minuman manis yang tular kebelakangan ini, bukan sahaja popular kerana garis panjang pelanggan yang beratur untuk menikmati secawan minuman kegemaran mereka, tetapi juga kerana kandungan gula tinggi yang terdapat dalam minuman ini.

Berikut adalah lima perkara penting yang perlu anda ketahui mengenai minuman ini.

Image result for bubble tea

1. Bolehkah bubble tea menaikkan berat badan anda?

Bahan utama adalah gula yang terdapat dalam minuman tersebut. Secara purata, secawan bubble tea mengandungi 20 sudu gula. Untuk orang dewasa yang sihat, disarankan untuk tidak mengambil lebih daripada lapan sudu gula sehari.

Bubble tea pasti menaikkan berat badan kerana ia menambah kepada pengambilan kalori harian anda. Satu cawan boleh mengandungi sekurang-kurangnya 370 kalori. Boba (bubble) sahaja mengandungi 150 kalori.

2. Bolehkah bubble tea menyebabkan kencing manis?

Minum bubble tea tidak akan menyebabkan kencing manis secara langsung. Walau bagaimanapun, kandungan gula boleh menimbulkan risiko yang tinggi bukan sahaja kencing manis, tetapi juga imuniti yang rendah, mempercepat penuaan dan kerosakan gigi.

 3. Adakah bubble tea kurang gula atau tanpa gula lebih baik untuk kesihatan?

Jika anda meminta kurang gula, ia akan mengurangkan bahaya, tetapi tidak semestinya menjadikannya bebas dari bahaya. Kita perlu ingat bahawa dalam pengambilan harian kita, kita juga menggunakan produk lain yang mengandungi banyak gula tersembunyi.

Apabila anda mendengar “gula perang” dan “susu segar”, anda mungkin berfikir bahawa ini adalah bahan-bahan yang lebih sihat, tetapi anda mesti bertanya kepada diri sendiri, berapa banyak gula perang digunakan?

Dan bagaimana dengan bahan-bahan lain, khususnya boba? Sudah tentu, permintaan kurang gula atau tiada gula lebih baik, tetapi anda masih tidak dapat mengkategorikan ini sebagai minuman tidak berbahaya memandangkan terdapat bahan-bahan lain juga.

4. Adakah bubble tea mempunyai khasiat pemakanan?     

Gula adalah makanan “kosong kalori”. Ini bermakna ia hanya mengandungi kalori, tetapi tidak mempunyai khasiat pemakanan lain. Tidak ada nilai pemakanan dari minuman tinggi gula. Susu dengan gula dalam bubble tea juga tidak sama dengan susu tulen.

5. Adakah kanak-kanak atau orang tua boleh minum bubble tea?

Bubble tea tidak sesuai untuk kanak-kanak dan orang tua. Ia mengandungi pewarna dan aditif makanan tertentu. Ini boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif.

Pengambilan gula untuk kanak-kanak tidak boleh lebih daripada lima sudu setiap hari. Mereka tidak boleh ditawarkan minuman bergula tinggi kerana ini menimbulkan risiko obesiti kanak-kanak. Gula akan membuat mereka kenyang dan menghalang mereka daripada mengambil makanan berkhasiat yang penting untuk pembangunan mereka.

Bagi warga tua, sistem pencernaan mereka lebih perlahan dan kurang aktif, jadi bahan tambahan makanan boleh menyebabkan senak. Bebola tapioka atau boba dalam bubble tea sukar dicerna untuk orang tua.

Orang tua yang mempunyai latar belakang penyakit kronik perlu mengelakkan minuman ini. Selain itu, apabila anda berumur, metabolisme anda perlahan dan gula melambatkan lagi metabolisme dan menjadikan anda berasa letih dan lesu.

 

Sumber: Star2

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close