MalaysiaPolitik

Khat: Isu Pendidikan Yang Tidak Perlu Dipolitikkan

Bantahan terhadap pengumuman Kementerian Pendidikan untuk memasukkan khat sebagai sebahagian daripada sukatan pelajaran Bahasa Melayu untuk murid Tahun 4 di sekolah-sekolah vernacular, masih belum reda.

DAP, rakan kongsi utama Pakatan Harapan dan sebahagian besarnya mewakili suara masyarakat Cina, terpaksa mengadakan mesyuarat yang berlangsung selama berjam-jam untuk membincangkan perkara itu berikutan bantahan oleh 138 cawangan DAP dan pemimpin bahagian. 11 orang anggota dewan negeri juga menentang cadangan itu.

Veteran DAP, Lim Kit Siang, yang dihormati dalam kalangan parti itu, berkata pembelajaran Jawi tidak menjadikan beliau kurang “Cina” atau tidak mengkhianati bahasa, budaya dan asal-usulnya.

“Ia tidak menjadikan saya kurang Cina malah membantu saya untuk menjadi rakyat Malaysia yang lebih baik,” kata Lim dalam satu kenyataan.

Lim bukanlah satu-satunya pemimpin DAP Cina yang boleh membaca dan menulis Jawi dengan baik. Bekas Ahli Parlimen Kepong, Dr Tan Seng Giaw juga mempunyai kemahiran dalam membaca skrip yang indah dan artistik itu.

Beliau masih menggunakan Jawi di laman Twitternya dan kadang kala menulis menggunakan Rumi, Jawi, Bahasa Inggeris dan Melayu.

Kenyataan Lim datang berikutan bantahan kuat dari pelbagai kumpulan termasuk dari kumpulan pendidikan Cina dan Tamil. Mereka berkata mereka mahu lebih banyak rundingan dengan Kementerian Pendidikan mengenai perkara itu.

Orang awam pula berbelah-bahagi tentang modul enam halaman itu. Penentang cadangan itu berkata langkah itu adalah sebahagian daripada “Islamisasi / Arabisasi” di sekolah.

Mereka juga berkata langkah itu adalah sebahagian daripada cara Kementerian Pendidikan untuk menunjukkan kuasa ke atas sekolah vernacular sedangkan pembelajaran khat membawa nilai komersial yang sedikit.

Ramai yang mahukan sistem pendidikan memberi penekanan pada pengekodan atau STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik) yang merupakan subjek persediaan untuk Revolusi Industri 4.0.

Menteri Pelajaran Dr Maszlee Malik dan penyokong lain mempertahankan tindakan itu, mendakwa bahawa ia tidak ada kaitan dengan agama dan pelajar tidak akan diuji.

Langkah ini adalah sebahagian daripada pemeliharaan kebudayaan negara kerana khat adalah seni seperti fonetik kaligrafi lain. Lebih penting lagi, ia mempunyai pautan sejarah yang panjang dan mendalam kepada masa lalu negara.

Untuk rekod, Jawi, sebagai skrip bahasa Arab, bukan hanya digunakan untuk bahasa Melayu. Ia juga digunakan untuk Urdu, Parsi dan beberapa lagi. Ia adalah medium untuk menyampaikan makna dan bukan alat agama atau kebudayaan atau menentukan seseorang adalah seorang Muslim atau orang Arab.

Walaupun kebimbangan dan ketakutan belajar khat perlu diambil perhatian dan tidak dibuang sepenuhnya, penghinaan terhadap tulisan Jawi agak membingungkan.

Ia mengingatkan kita tentang insiden orang mengejek tulisan-tulisan Cina di papan tanda dan kaligrafi yang digantung di pejabat Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Sebahagian daripada hujah-hujah yang terbukti dalam media sosial, adalah berkaitan retorik kaum dan agama. Ia membuat orang tertanya-tanya apa yang berlaku dengan pelbagai usaha untuk menjalin perpaduan nasional di kalangan rakyat Malaysia?

Adakah kita terlalu berpecah-belah sehingga kita perlu mempersoalkan setiap langkah dan niat dari orang lain yang mempunyai kaum dan kepercayaan yang berbeza?

Adakah benih ketidakpercayaan ditanam dengan begitu mendalam dalam jiwa kita sehingga kita enggan melihat dan mempelajari perkara-perkara baru tanpa menjejaskan identiti kita sendiri?

Adakah ia menjadikan seorang Melayu kurang Melayu jika mereka dapat membaca bahasa Cina dan Tamil? Atau adakah mereka kurang Islam jika mereka tidak dapat membaca Jawi?

Malah, rakyat Malaysia harus digalakkan untuk belajar bahasa lain supaya kita dapat berkomunikasi dan memahami antara satu sama lain dengan lebih baik. Mungkin kenyataan Dr Maszlee baru-baru ini bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan untuk mengajar kaligrafi lain harus menjadi jaminan bahawa sekarang semua orang boleh belajar bahasa masing-masing.

Bahagian paling menyedihkan dari keseluruhan krisis khat ini adalah sikap tidak bertoleransi serta retorik kaum dan agama yang menjadi ciri khas parti politik negara.

Malaysia Baru muncul pada tahun lepas tetapi ramai yang masih terperangkap dengan cara lama. Sikap ini amat merugikan negara. Rakyat seharusnya sedar bahawa dalam negara yang berbilang bangsa, bukan semua perkara adalah mengenai bangsa, agama atau politik.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close