MalaysiaPolitik

Gabungan UMNO-PAS Bakal Gugat Kedudukan PH Dalam PRU15

Pakatan Harapan dan pakatan Umno-PAS akan menghadapi satu sama lain di sekurang-kurangnya 100 kerusi Parlimen dan 299 kerusi negeri dalam pilihan raya akan datang.

Dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) tahun lepas, PH, Umno dan PAS bertanding antara satu sama lain dalam pergaduhan tiga penjuru untuk kawasan majoriti Melayu.

Dengan kedua-dua parti pembangkang Melayu iaitu Umno dan PAS bergabung, PRU15 akan menjadi pertempuran sengit dua penjuru antara kerusi pakatan Umno-PAS dan PH.

Setiausaha Agung Umno Tan Sri Annuar Musa berkata kedua-dua Umno dan PAS akan berkongsi sumber dan kepakaran mereka di bawah piagam bersama yang akan ditandatangani pada 14 September depan.

Beliau berkata kedua-dua pihak tidak membincangkan peruntukan kerusi dan enggan memberikan komen mengenai bilangan kerusi yang akan dipertimbangkan oleh pakatan itu.

“Terdapat begitu banyak parti baru sekarang sedangkan kami adalah yang paling berpengalaman dari segi menjalankan negara dan negeri. Inilah yang akan kami tawarkan kepada rakyat,” katanya.

Annuar berkata ia masih belum mencapai tempoh matang untuk kedua-dua Umno dan PAS memulakan rundingan kerusi.

Fokus semasa, katanya, adalah menjelaskan perjanjian itu kepada ahli parti dan membawa kedua-dua pihak lebih dekat.

Dari 100 kerusi parlimen di mana Umno, PAS dan PH menguasai satu sama lain dalam PRU14, 82 kerusi mempunyai lebih daripada 65% pengundi Melayu.

Senario ini sama dengan 299 kerusi negeri, di mana 249 mempunyai 65% atau lebih pengundi Melayu.

Setiausaha Agung Umno mendakwa bahawa pakatan Umno-PAS tidak hanya bergantung kepada isu-isu Melayu-Islam untuk mengembangkan sokongannya.

“Orang menuduh kita dengan pelbagai perkara dan mengatakan bahawa kerjasama Umno dan PAS akan menjadi seperti Taliban, tetapi ini tidak benar,” katanya.

Beliau berkata dalam pakatan itu, kedua-dua pihak akan terlibat dengan bukan Islam dan berusaha untuk memperluaskan perikatan mereka untuk memasukkan pihak lain yang mewakili semua kumpulan di negara ini.

Penganalisis politik dan pensyarah sains sosial Universiti Sains Malaysia Prof Dr Sivamurugan Pandian berkata kerjasama Umno-PAS boleh memberikan kelebihan kepada kedua-dua parti jika mereka memberi tumpuan kepada membina kekuatan mereka.

“Di atas kertas, Umno dan PAS mempunyai kelebihan untuk memenangi lebih banyak kerusi jika mereka membina pakatan padu, tetapi sama ada mereka akan dapat memenangi semua kerusi (menentang Pakatan) adalah satu cabaran besar.

“Perjanjian Umno-PAS masih dalam tahap awal, walaupun pada pilihan raya kecil kita melihat kesan besar di Cameron Highlands, Semenyih dan Rantau. Umno-PAS mesti memberi tumpuan untuk membina kekuatan mereka sebelum melihat kelemahan Pakatan,” katanya.

Kekuatan pakatan itu, katanya, bergantung kepada faktor seperti calon perdana menteri dan strategi pembahagian kerusi mereka.

Mengenai pengundi muda, beliau menambah bahawa kesan pola pengundian mereka tidak dapat diukur dengan tepat kerana kebanyakan tidak mungkin mengundi berdasarkan kesetiaan parti.

“Pengundi Malaysia sekarang ‘tidak mempunyai parti tetap’ dan mereka akan mengundi berdasarkan isu,” katanya.

Pada bulan Mac, The Star melaporkan bahawa pakatan Umno-PAS akan memberi ancaman serius kepada Pakatan Harapan.

Ini kerana keputusan PRU14 menunjukkan bahawa terdapat 21 kerusi Parlimen PH di mana undi untuk calon gabungan Umno dan PAS lebih daripada undi yang diterima oleh pemenang PH.

Antara Ahli Parlimen yang terkenal di kerusi ini ialah menteri besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Jerlun) dan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu (Tambun) Perak; serta menteri kabinet termasuk Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (Kulim-Bandar Baharu) dan Datuk Seri Dr Mujahid Yusof (Parit Buntar).

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button