MalaysiaPolitik

Najib: Pakatan Politik Baru Boleh Kembalikan BN Di Sabah

Perikatan politik baru yang tidak dicampur tangan oleh Umno dan Barisan Nasional dijangka akan menjadi strategi yang baik untuk memenangi bekas kubu mereka di Sabah.

Penasihat Barisan Nasional Datuk Seri Najib Razak berkata walaupun keadaan politik semasa masih belum stabil, BN terbuka untuk berbincang dengan parti politik tempatan yang boleh melaksanakannya.

Bercakap kepada wartawan selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan Umno Papar semalam, beliau berkata Umno dan Barisan masih relevan di Sabah meskipun terdapat usaha untuk hanya mengekalkan parti-parti tempatan Sabah sahaja.

“Keadaan politik masih sangat dinamik dan tidak stabil. Saya fikir ada pelbagai senario yang boleh dimainkan, jadi agak terlalu awal untuk mengatakannya.

‚ÄúTetapi Umno dan Barisan terbuka untuk bekerjasama dengan parti-parti yang mempercayai dasar pakatan kami,” katanya ketika ditanya apakah Barisan Sabah akan disusun semula untuk pilihan raya umum akan datang atau sekiranya gagasan politik baru akan dilaksanakan.

Mengenai bagaimana mereka akan menjangkau penduduk di Sabah dengan Umno yang kini bekerjasama dengan PAS di Semenanjung, Najib menjawab: “Ini bukan faktor besar dan kita tidak mahu menekankan kewujudan PAS di Sabah.”

“Tetapi kita akan melihat bagaimana kita dapat mengukuhkan Umno; mungkin kita perlu mempunyai beberapa pakatan di Sabah. Tetapi kami terus membuka pilihan kami pada masa ini,” katanya.

Bekas Perdana Menteri itu percaya bahawa Umno yang bekerja dengan PAS di Semenanjung tidak akan menjadi faktor utama di Sabah, lapor The Star.

Barisan Sabah runtuh setelah kehilangan kerajaan pada pilihan raya umum tahun lalu kepada Parti Warisan Sabah yang diketuai oleh Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang memeterai perkongsian dengan DAP dan PKR.

Kecuali untuk MCA Sabah, rakan sekutu tempatan yang berpangkalan di sini meninggalkan gabungan itu hampir sejurus selepas pilihan raya dengan Umno Sabah menangani tamparan yang melumpuhkan apabila kebanyakan pemimpin tertingginya berpaling ke Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Najib berkata terdapat peningkatan kesedaran di kalangan rakyat di seluruh negara, termasuk Sabah bahawa kerajaan di bawah Barisan lebih baik dengan dasar yang betul yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Barisan mempunyai sistem terbaik untuk Sabah. Saya dapati bahawa semangat akar umbi masih sangat kuat. Apa yang perlu kita lakukan ialah mengukuhkan kepimpinan kerana kita kehilangan beberapa orang pemimpin yang telah lompat parti,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button