Hiburan

Kini Lebih Berkuasa, Boboiboy Kembali Lagi Di Pawagam!

Kebanyakan studio animasi mengambil masa hampir empat tahun untuk melengkapkan sebuah filem, tetapi Animonsta Studios berusaha keras untuk menghasilkan BoBoiBoy Movie 2 hanya dalam tempoh 12 bulan dengan anggaran kos sekitar RM7 juta.

Bermula Khamis depan (8 Ogos), BoBoiBoy Movie 2 akan dikeluarkan secara serentak di lima negara termasuk di Malaysia, Indonesia, Singapura, Brunei dan Vietnam.

Untuk menyiapkan filem dalam tempoh waktu yang singkat, studio terbabit menghentikan pengeluaran siri TV BoBoiBoy yang popular untuk memberi tumpuan kepada penerbitan filem dan turut melabur dalam perisian baru yang membuat rendering pada kadar yang lebih cepat.

Image result for boboiboy movie 2

Pada suatu acara baru-baru ini di mana Animonsta memaparkan poster, treler dan lagu tema filem itu, Ketua Pegawai Eksekutif Studio Nizam Abd Razak menjelaskan: “Kami menghadapi banyak cabaran untuk membuat filem ini dalam masa 12 bulan.

“Tetapi matlamat kami adalah untuk menghasilkan lebih banyak filem dalam masa terdekat. Ideanya, kami ingin menrbitkan filem baru setiap tahun atau setiap satu setengah tahun. Filem BoBoiBoy pertama kali dikeluarkan pada tahun 2016, dan tiga tahun kemudian barulah filem kedua ditayangkan.

“Itulah sebabnya kami mengehadkan tempoh 12 bulan untuk melihat sama ada kami boleh menghasilkan filem tanpa menjejaskan jalan cerita atau kualiti animasi. Sekiranya tindak balas penonton positif terhadap filem ini, kami ingin terus menghasilkan lebih banyak filem secara konsisten.”

BoBoiBoy membuat kemunculan pertama sebagai siri TV pada tahun 2011. Pada dasarnya ia mengisahkan tentang seorang budak sekolah yang mendapat kuasa-kuasa besar dan berkumpul dengan rakan-rakannya untuk melindungi bumi dari ancaman asing.

Selepas tiga musim, ia diteruskan sebagai siri baru berjudul BoBoiBoy Galaxy pada tahun 2016 yang berakhir pada pertengahan tahun lepas.

Animasi popular itu muncul di layar perak pada Mac 2016 dengan BoBoiBoy: The Movie, yang menjadi filem animasi tempatan terlaris dengan kutipan pecah panggung sebanyak RM18 juta.

Bagaimanapun, Filem Upin & Ipin tahun: Keris Siamang Tunggal yang ditayangkan pada Mac tahun ini, mengambil alih gelaran filem animasi terlaris dengan kutipan RM26 juta.

“Kami berharap dapat memperoleh lebih banyak kutipan pecah panggung dengan BoBoiBoy Movie 2. Terlalu untuk mengatakan berapa banyak yang akan diperolehi sekarang tetapi kami percaya dengan produk kami,” kata Nizam, yang juga penulis filem, pengarah dan penerbit bersama.

Beliau menambah: “Filem pertama ditayangkan di Korea Selatan, selain Brunei, Singapura dan Indonesia. Untuk filem kedua ini, kami merancang untuk memasarkannya ke lebih daripada lima negara yang telah kami sebutkan. Sebagai contoh, India dan Kazakhstan telah menunjukkan minat dalam produk ini kerana mereka biasa dengan watak ini daripada menonton rancangan TV di Disney Asia.

BoBoiBoy Movie 2 bakal memaparkan Boboiboy dan rakan-rakan mendapat lawatan dari makhluk asing bernama Retak’ka, pemilik asal kuasa Elemental yang dimiliki BoBoiBoy.

Retak’ka menuntut kuasa itu dari Boboiboy supaya dapat mencapai impiannya untuk menakluki galaksi. BoBoiBoy bersama kawan-kawannya, mesti mencari jalan untuk menghentikan misi jahat Retak’ka dan menyelamatkan galaksi.

“Terdapat beberapa watak baru dalam filem itu. Bagaimanapun watak yang terbesar ialah antagonis Retak’ka,” kata Nizam.

“Peminat boleh mengharapkan visual yang menarik dan banyak babak aksi. Kami telah meningkatkan kualiti animasi dengan perisian baru yang membolehkan kami untuk tidak hanya bekerja pada produk dengan lebih cepat tetapi menghidupkan air bergerak, memindahkan pokok dan juga menambah pergerakan ke rambut. Dalam filem pertama, kami tidak mempunyai ciri ini. “

Nizam meneruskan: “Tema ceritanya adalah persahabatan di antara watak-watak utama dan perkembangan watak-watak tersebut. Jika anda tidak menonton siri atau melihat filem pertama, anda masih dapat menontonnya kerana ia adalah untuk seisi keluarga.”

Jika filem Boboiboy Movie 2 berjaya, Nizam bercadang untuk membina projek yang memaparkan watak-watak yang berbeza dalam BoBoiBoy Universe.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close