Bisnes & Ekonomi

Pengambilalihan Lebuh Raya Gamuda, Diteruskan Atau Tidak?

Ketidakpastian kerajaan melibatkan pengambilalihan empat lebuh raya di bawah Gamuda Bhd menyebabkan perbezaan pendapat di dalam Pakatan Harapan mengenai bagaimana cara untuk menyelesaikan masalah dalam mengurangkan atau menghapuskan tol lebuh raya.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tidak menolak cadangan Kementerian Kewangan (MoF) untuk mengambil alih lebuh raya itu pada RM6.2 bilion dan tidak mengesahkannya juga, sekaligus menyekat sebarang tindakan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Dalam menjelaskan kelewatan oleh Kabinet untuk mengesahkan cadangan MoF itu, selain menekankan bahawa kerajaan tidak mampu membayarnya, Dr Mahathir berkata bahawa beberapa oindividu merasakan harga itu terlalu mahal dan caj tol ‘kesesakan’ tidak akan dapat membantu untuk membayar balik aset tersebut. Oleh itu, tarikh untuk melaksanakan pengambilalihan belum diputuskan.

Pertama, kerajaan tidak akan dapat menghasilkan sebarang wang. Kedua, kekurangan kenderaan di lebuh raya dan hasil daripada caj kesesakan, yang akan menggantikan caj tol, tidak mencukupi untuk menampung pinjaman.

Trafik di beberapa persimpangan tol sepanjang Lebuhraya Damansara Puchong jatuh disebabkan kewujudan beberapa lebuh raya lain dan mod pengangkutan lain seperti transit aliran berat (MRT). Walau bagaimanapun, dalam tempoh yang lebih panjang, bilangan penduduk dan kereta di jalan raya akan bertambah dan lalu lintas dijangka kembali memuncak.

Sekiranya terdapat kebimbangan, perjanjian itu boleh ditangguhkan. Dalam dunia kewangan korporat, cadangan boleh dibentuk mengikut keperluan setiap pihak.

Faktor utama yang akan mendorong kesepakatan adalah sama ada pembeli dan penjual benar-benar ikhlas dalam menginginkan kesepakatan itu dilakukan.

Dalam kes ini, jelas Gamuda telah bersedia untuk melepaskan lebuh raya. Mereka bekerja lebih masa untuk mendapatkan semua kelulusan yang diperlukan.

Walau bagaimanapun, sementara MoF bertanggungjawab untuk urusan mengambil alih lebuh raya, ia tidak mendapat sokongan kerajaan. Pada asasnya, penjual sudah ada tetapi pembeli tidak begitu berminat.

Mengapa pembeli iaitu kerajaan, teragak-agak untuk membuat keputusan berhubung pengambilalihan empat lebuh raya dari Gamuda tidaklah mengejutkan bagi sesiapa yang telah mengikuti isu lebuh raya sejak perubahan kerajaan pada Mei 2018.

Terdapat cadangan lain yang sedang dilaksanakan, namun setakat ini belum didedahkan kepada orang ramai.

Maju Group telah membuat cadangan sementara Kementerian Kerja Raya, bersama-sama dengan Lembaga Lebuhraya Malaysia (MHA), telah melantik sebuah syarikat perunding untuk menyediakan pelan komprehensif.

Antara kedua-duanya, syarikat konsesi lebuh raya sedang menunggu rancangan yang dicadangkan oleh Kementerian Kerja Raya. MHA mula membuat cadangan pada November 2018 dan selepas sembilan bulan, ia belum lagi diumumkan. Apabila rancangan itu siap, ia akan dibentangkan kepada Kabinet untuk perbincangan.

Walau bagaimanapun, sama ada rancangan yang dikemukakan oleh Kementerian Kerja Raya adalah untuk menangani isu tol lebuh raya atau sebaliknya akan bergantung kepada butiran dan kaedah yang digunakan untuk menilai konsesi.

Terdapat dua cara untuk mengambil alih lebuh raya. Yang pertama adalah kaedah yang digunakan oleh Kementerian Kewangan, di mana ia mengambil kira aliran tunai dan baki tahun konsesi. Selagi lebuh raya menjana aliran tunai yang mencukupi untuk membayar hutang mereka dan untuk penyelenggaraan, mereka diletakkan di bawah SPV yang disokong oleh kerajaan.

Cara lain adalah dengan menggunakan kaedah pengambilalihan, di mana kerajaan mengambil alih dengan memberi pampasan kepada pemilik untuk pelaburan mereka dengan pulangan atas wang yang dibelanjakan selama bertahun-tahun.

Aliran tunai yang dihasilkan oleh lebuh raya dan jangka masa konsesi yang ditinggalkan tidak diambil kira.

Kaedah rampasan hanya berlaku kepada pemegang konsesi yang memiliki lebuh raya di mana aliran trafik adalah rendah, dan aliran tunai tidak mencukupi untuk membayar hutang dan mengekalkan lebuh raya. Ia tidak akan berlaku kepada pemegang konsesi di lebuh raya yang mengalami aliran tunai yang sihat dengan lebih daripada cukup untuk membayar hutang dan mengekalkannya.

Langkah pertama ke arah mengurangkan atau menghapuskan tol lebuh raya adalah untuk kerajaan memilikinya. Untuk mencapai matlamat ini, satu penyelesaian tidak mungkin berfungsi dalam pengambilalihan mereka.

Para pemegang konsesi yang menguntungkan tidak akan bersetuju dengan sebarang penilaian berdasarkan kaedah pengambilalihan. Pemengang konsesi yang tidak menguntungkan pula tidak akan bersetuju dengan sebarang tawaran yang mengambil kira aliran tunai sedia ada.

Ia akan menjadi sukar bagi Dr Mahathir, tetapi penanda aras telah ditetapkan dengan tawaran cadangan MoF untuk lebuh raya Gamuda.

Show More

Related Articles

Back to top button