MalaysiaPolitik

PM Tegaskan Bakal Serah Jawatan Kepada Anwar Tetapi…

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terus menekankan bahawa beliau akan menyerahkan jawatan kepada presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, tetapi wakil-wakil pembangkang menyatakan sokongan mereka supaya beliau memerintah sehingga ke akhir penggal.

Isu sama ada PM berusia 94 tahun itu akan menyerahkan jawatan di pertengahan penggal timbul baru-baru ini selepas presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjanjikan kesetiaan partinya dan memberi amaran bahawa “menukar perdana menteri tidak seperti menukar kasut”.

Seorang sumber mendakwa bahawa sekumpulan ahli politik pembangkang bertemu dengan Dr Mahathir pada malam Selasa (30 Julai) untuk memberi sokongan penuh kepadanya untuk melengkapkan tempoh penuhnya sebagai perdana menteri.

Blok itu dikatakan terdiri daripada ahli-ahli baru pakatan Umno-PAS dan Gabungan Parti Sarawak (GPS). Umno, PAS dan GPS mempunyai 77 kerusi di Dewan Rakyat.

“Pertemuan itu diadakan pada malam Selasa untuk memberitahu Dr Mahathir bahawa beliau mempunyai sokongan penuh Pembangkang sehingga pilihan raya umum akan datang, dan mereka tidak bersetuju jika beliau menyerahkan jawatan kepada Anwar atau orang lain di pertengahan penggal,” kata sumber itu.

Sumber itu mendakwa pemimpin pembangkang yang hadir di mesyuarat itu ialah bekas naib presiden dan menteri pertahanan Umno Datuk Seri Hishammuddin Hussein, naib presiden PAS Datuk Seri Dr Samsuri Ahmad Mokhtar, setiausaha agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan dan ketua whip GPS Datuk Fadillah Yusof .

“Seorang pemimpin Pakatan Harapan yang juga menteri kabinet turut hadir selepas dipanggil untuk menyertai mesyuarat Dr Mahathir”, kata sumber itu lagi.

The Star melaporkan bahawa Dr Mahathir mengesahkan pertemuan terbabit tetapi  semua yang terlibat telah diberitahu untuk memastikan mesyuarat itu sulit.

GPS adalah pakatan politik yang berpangkalan di Sarawak, dibentuk oleh empat bekas parti Barisan Nasional selepas kekalahan mereka pada pilihan raya umum yang lalu. Ia kini membentuk blok ketiga terbesar di Dewan Rakyat dan membentuk kerajaan negeri Sarawak.

“Suka atau tidak, Umno dan PAS masih menjadi parti politik terbesar di negara ini, walaupun mereka adalah Pembangkang.

“Agenda utama (untuk mesyuarat pada Selasa) adalah bagi Umno, PAS dan GPS untuk menyatakan sokongan mereka kepada Perdana Menteri untuk kekal dan mereka tidak mahu Anwar mengambil alih, sama ada selepas dua tahun atau tiga tahun.

“Mereka juga menunjukkan kepada Dr Mahathir senarai beberapa ahli parlimen yang menyokong pengekalan beliau dan pada masa ini ia berjumlah 128 dari semua blok,” kata sumber itu.

The Star melihat senarai Ahli Parlimen yang dikatakan menyokong Dr Mahathir.

Selain daripada PKR dan Umno, selebihnya Parti Pribumi Bersatu Malaysia sendiri serta GPS, Parti Warisan Sabah dan Parti Amanah Nasional, hampir 100 peratus menyokong Perdana Menteri untuk mengakhiri penggal.

“Ahli Parlimen DAP masih belum membuat keputusan,” kata sumber itu.

Sumber itu juga berkata pasukan itu mencadangkan pelantikan “timbalan perdana menteri atau timbalan perdana menteri yang lebih layak dan boleh melangkah sebagai Perdana Menteri sekiranya berlaku apa-apa”.

Sumber seterusnya berkata bahawa cadangan ini tidak dilakukan untuk melemahkan sesiapa secara peribadi.

“Pasukan itu dan Perdana Menteri bersetuju bahawa ini akan menjadi langkah yang baik untuk negara, dalam memastikan rakyat tidak mengalami krisis politik jika Dr Mahathir dijatuhkan sebelum dapat melaksanakan rancangannya,” kata sumber itu.

Sumber lain mengatakan bahawa Dr Mahathir sebenarnya telah bertemu dengan semua individu secara berasingan sebelum ini, tetapi hari Selasa adalah kali pertama mereka bersama untuk memastikan semua orang berada di pihak yang sama.

Sumber kedua juga mengatakan pasukan itu menyampaikan sentimen pembangkang untuk memberi jaminan kepada Dr Mahathir bahawa beliau boleh meneruskan kerja tanpa gangguan, dan tidak perlu bimbang tentang isu menyerahkan jawatan.

Sabtu lalu (27 Julai), Abdul Hadi berkata pakatan PAS-Umno memihak kepada Dr Mahathir untuk melengkapkan tempoh penggalnya sebagai Perdana Menteri.

Dua hari kemudian (29 Julai), Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali mengeluarkan satu kenyataan yang menyatakan beliau bersetuju dengan presiden PAS.

Pakatan mempunyai rancangan penggantian untuk Anwar mengambil alih jawatan Perdana Menteri dari Dr Mahathir.

Walaupun Anwar telah menyatakan bahawa beliau akan menjadi Perdana Menteri dua tahun selepas pilihan raya umum, tidak ada persetujuan formal tentang tempoh Dr Mahathir perlu menyerahkan tugas itu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close