Teknologi

Gadis Malaysia Yang Menyelesaikan Misteri Perisik AI Rusia “Katie Jones”

Pada 2016, Munira Mustaffa menjadi tajuk utama berita kerana watak DC Comics Munira “Muni” Khairuddin, yang memegang watak ejen kerajaan di bawah nama kod Obscura, telah diilhamkan olehnya.

Obscura pertama kali muncul dalam edisi Batgirl #32-34 dengan pencipta dan penulis Gail Simone menggambarkan watak itu sebagai “seorang Batgirl wanita Islam Malaysia, bekerja sebagai pejuang pengintip teratas di bahagian Spy Smasher”.

Image result for munira khairuddin
Munira sebagai Obscura

 

Siapakah Sebenarnya Munira Mustaffa ?

Munira yang sebenar adalah bukan sahaja perisik. Beliau adalah seperti gabungan Jason Bourne dan Mission Impossible.

Beliau telah menulis secara meluas mengenai pelbagai isu keganasan, terutamanya di rantau Asia Tenggara.

Beliau adalah perunding untuk firma keselamatan dan penyelidikan swasta di London sebelum kembali ke Malaysia dan berkhidmat sebagai penganalisis anti-terorisme untuk kerajaan di Pusat Serantau Asia Tenggara untuk Keganasan Terhad di bawah Kementerian Luar Negeri.

Pada masa ini, beliau sedang menyiapkan ijazah kedoktoran (PhD) dalam bidang Keadilan, Undang-undang dan Kriminologi di Fakulti Hal Ehwal Awam Universiti Amerika di Washington.

 

Pengkaji Anti-Terorisme Yang Menemukan Akaun Pengintip Rusia

“Tumpuan penyelidikan saya adalah untuk mengkaji anti-terorisme melalui penerapan kriminologi dan sains jenayah. Saya dapati prinsip-prinsip di sebalik pencegahan jenayah dan pencegahan jenayah melalui reka bentuk alam sekitar adalah sangat menarik, “katanya kepada The Malaysian Reserve baru-baru ini.

Penemuan baru-baru ini mengenai akaun perisik palsu (deepfake) membawa Munira ke perhatian semula di mana beliau berkata: “Saya secara tidak sengaja terjumpa akaun pengintip Rusia yang cuba masuk ke LinkedIn, untuk memetakan rangkaian profesional keselamatan dan pertahanan di platform itu.”

Kerjanya, bersama laporan siasatan khas oleh Associated Press (AP), telah mengenal pasti satu rekod deepfake yang dikenali sebagai “Katie Jones” yang kemudiannya mendedahkan kepada dunia mengenai ancaman akaun palsu kecerdasan buatan (AI).

 

Apa Itu Deepfake?

Munira berkata deepfake dihasilkan oleh algoritma pembelajaran mendalam yang dikenali sebagai GAN, yang bermaksud rangkaian penentangan generatif.

Ia terdiri daripada dua rangkaian neural tiruan yang bekerja antara satu sama lain di mana penjana menjana imej baru, manakala pembeza mendakwa sama ada imej yang dicipta oleh penjana adalah munasabah.

Dalam erti kata lain, ia adalah AI yang cuba untuk mengira jika imej adalah nyata.

Munira berkata latar belakang dan minatnya terhadap fotografi membantu dalam penemuan “Katie Jones”.

 

Bagaimana Munira Mustaffa Boleh Tertarik Dengan Profil Katie Jones

“Ada sesuatu yang luar biasa mengenai profil itu. Saya fikir ia adalah imej yang dicuri pada mulanya, tetapi carian tidak menunjukkan keputusan. Kerana itu, saya mempunyai perasaan bahawa dia tidak benar, dan juga menyuarakan syak wasangka saya kepada beberapa kawan.

“Satu perkara, foto itu kelihatan sama dengan gambar yang diambil secara profesional. Jadi bagaimana anda mempunyai foto profil seperti itu dan tidak mempunyai jejak digital sama sekali, terutama jika ia dicuri? Ia hampir mustahil,” katanya.

“Pada mulanya, saya fikir gambar telinganya disunting, tetapi itu tidak masuk akal untuk saya kerana kenapa ada orang yang mahu menyunting telinganya,” kata Munira.

Sebagai peminat foto, ia amat mengganggu saya tentang mengapa seseorang menggunakan Photoshop untuk meningkatkan imej.

“Sebaik sahaja saya mula melihat kelainan ini, tiba-tiba segala-galanya mula masuk akal,” tambahnya.

 

Bagaimana Munira Mustaffa Akaun Katie Jones Palsu?

Munira juga mendapati ia luar biasa untuk seseorang yang mendakwa sebagai seorang warga Rusia dan Eurasia Fellow untuk sebuah organisasi seperti Pusat Pengajian Strategik dan Antarabangsa, tetapi tidak mempunyai sebarang sejarah penerbitan.

“Saya segera teringat bahawa saya telah membaca sesuatu tentang perkara ini di rantaian Twitter tidak lama dahulu, jadi saya kembali ke Twitter untuk membaca rantaian itu. Tidak lama kemudian, saya membaca tentang GAN.

“Saya pergi ke www.thispersondoesnotexist.com dan mula menjana deepfake saya. Selepas meneliti lebih kurang setengah dozen deepfake, saya mula mengenali corak dan anomali dalam setiap satu daripada mereka, dan saya kembali kepada ‘Katie Jones’ untuk mengkaji lebih lanjut.

 

Munira Mustaffa Membongkar Misteri Si Perisik Kurang Daripada 24 Jam

Ia tidak memakan masa yang lama dan saya mengambil masa kurang dari 24 jam untuk membongkar misteri “Katie Jones”.

Munira kemudian memaklumkan kepada Keir Giles, ahli perunding kanan program Rusia dan Eurasia di Rumah Chatham, yang kemudian memaklumkan kepada AP mengenai perkara itu.

Wartawan AP Raphael Satter kemudian menjalankan siasatannya dan mengesahkan bahawa Katie Jones adalah persona yang dihasilkan AI.

 

Apakah Misi Katie Jones Ini?

Apa yang lebih berbahaya adalah aktiviti akaun Katie Jones adalah sejenis kerja perisikan rahsia untuk mengumpulkan maklumat penting mengenai LinkedIn.

Pengarah Pusat Pengawasan Keamanan dan Kebangsaan AS, William Evanina dilaporkan berkata bahawa mata-mata asing sering menggunakan akaun palsu di laman rangkaian untuk mendapatkan sasaran Amerika. China, katanya, telah terlibat dalam “skala besar” mengintip di LinkedIn.

Walaupun ancaman deepfake di Malaysia agak baru atau hampir tidak wujud buat masa ini, Munira berkata jika dibiarkan, ia boleh membawa kepada propaganda, disinformasi, maklumat yang salah dan sasaran tipu.

“Dari segi kesediaan, orang perlu tahu dan sedar tentang apa yang terjadi, dan mengapa mereka juga terdedah.

“Para pegawai kerajaan utama sepatutnya diberi taklimat segera tentang ancaman ini sekarang. Pengguna juga harus berhati-hati dengan pendekatan dan siapa yang mereka akan masukkan ke dalam rangkaian profesional mereka di media sosial,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button