AntarabangsaIsu Semasa

Jakarta Perlukan Tembok Laut Besar Untuk Atasi Penenggelaman

Presiden Indonesia dalam satu temu bual berkata beliau mahu melihat pembinaan tembok laut besar di sekitar Jakarta dengan cepat untuk menghalang bandar itu dari tenggelam di bawah laut.

Presiden Joko Widodo dan kerajaannya berhadapan dengan kekangan masa, termasuk ramalan oleh pakar-pakar yang meramalkan sepertiga dari Jakarta bakal tenggelam pada tahun 2050.

Krisis utama yang dihadapi oleh bandar Jakarta adalah pembangunan yang tidak terperinci, perancangan bandar yang hampir tidak wujud dan salah oleh ahli politik yang telah berkhidmat berdasarkan kepentingan peribadi.

Kurangnya rangkaian paip yang menyeluruh, industri dan pemilik rumah telah menjejaskan akuifer di bandar itu, menyebabkan bahagian utara Jakarta dengan beberapa juta penduduk, semakin tenggelam.

Di kawasan ini, tanah paya telah tenggelam pada purata kira-kira 10cm setahun.

Peningkatan paras laut akibat pemanasan global akan memburukkan keadaan dalam beberapa dekad yang akan datang.

Joko berkata pada bahawa sudah tiba masanya untuk bergerak maju dengan membina tembok laut, satu projek yang mula dipertimbangkan oleh kerajaan sejak satu dekad yang lalu.

“Projek besar ini perlu dilakukan dengan cepat untuk menghalang Jakarta dari tenggelam di bawah laut,” katanya dalam wawancara di sebuah restoran sederhana yang menyajikan hidangan pedas Indonesia.

Jokowi berkata beliau bertekad untuk meneruskan projek-projek utama dan pembaharuan, walaupun berpotensi tidak popular, dengan menyatakan bahawa beliau bersedia untuk kehilangan sokongan dalam penggal keduanya sebagai presiden.

Selain itu, Jokowi juga mendedahkan beberapa rancangan lain untuk Jakarta, sebuah metropolis yang sesak, tercemar dan menempatkan 10 juta penduduk yang boleh tiga kali melebihi jumlah itu jika dikira jumlah mereka yang tinggal di daerah metropolitan yang lebih besar.

Joko mengulangi bahawa beliau mahu membina ibu neragara baru, menunjukkan bahawa ia seharusnya berada di luar pulau utama Indonesia di Jawa, di mana 57% dari hampir 270 juta orang negara tertumpu.

“Kami mahu memisahkan ibu negara, pusat kerajaan dan Jakarta sebagai pusat perniagaan dan ekonomi,” katanya.

“Kami tidak mahu semua tertumpu di Jawa sahaja. Kami mahu ia berada di luar Jawa juga. “

Kecenderungan Jakarta untuk mengalami banjir dan gempa bumi juga menjadi faktor, tambahnya.

“Kita perlu memastikan ibu nnegara kita selamat dari bencana,” katanya.

Ancaman yang dihadapi Jakarta adalah ia digambarkan sebagai salah satu bandar tercepat yang sedang tenggelam di dunia akibat salah pengurusan dan faktor geografi.

Kota ini terletak di atas tanah berpaya dengan 13 sungai yang tercemar. Penyebab utama tenggelam adalah pengekstrakan air bawah tanah. Berat bangunan yang lebih tinggi yang dibina pada tahun-tahun kebelakangan ini turut memampatkan tanah.

Show More

Related Articles

Back to top button