MalaysiaPolitik

Muktamad! Umno, Pas Meterai Piagam Bersama September Depan

Umno dan Pas bersedia untuk memformalkan pakatan politik mereka pada bulan September depan, selepas kedua-dua pihak mencapai persetujuan mengenai terma perjanjian itu.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, Setiausaha Agung Umno dan Pas, Tan Sri Annuar Musa dan Datuk Takiyuddin Hassan berkata kedua-dua pihak telah mencapai persetujuan untuk menjalinkan ta’awun dalam menghadapi cabaran politik di negara ini.

“Kedua-dua pihak telah memuktamadkan dan akan menandatangani piagam dan memorandum persefahaman yang disediakan oleh jawatankuasa bersama.”

Acara untuk menandatangani piagam itu akan diadakan pada 14 September, di Pusat Dagangan Dunia Putra.

“Piagam itu akan ditandatangani oleh presiden kedua-dua belah pihak. Acara bersejarah ini akan dihadiri oleh para pemimpin Umno dan Pas dari seluruh negara.”

Kedua-dua Umno dan Pas telah mencapai persetujuan dalam beberapa terma untuk perjanjian pakatan mereka.

Di bawah perjanjian itu, kedua-dua pihak tidak akan bertanding antara satu sama lain dalam kerusi negeri dan parlimen untuk membuka jalan bagi persaingan satu sama satu antara Pakatan Harapan dan kedua-dua parti dalam kerusi majoriti Melayu pada pilihan raya umum akan datang.

Untuk memastikan perpaduan orang Melayu dan Muslim dibawah perjanjian itu, tidak akan ada sesiapa yang dibenarkan bekerjasama dengan DAP, kata presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

“Kami merasakan bahawa agenda DAP sedang dilaksanakan melalui penyebaran ‘Malaysian Malaysia’.

“Ini dilakukan melalui dasar-dasar kementerian yang diketuai oleh anggota DAP, walhal mereka seharusnya mengutamakan agenda nasional,” katanya.

Konsep “Malaysian Malaysia” yang dipimpin oleh DAP menolak ketuanan kaum, yang mana Umno mendakwa menghancurkan hak dan keistimewaan Melayu yang diberikan oleh Perlembagaan Persekutuan.

Kedua-dua parti itu merumuskan kerjasama politik mereka pada 6 Mac lalu. Datuk Seri Mohamad Hasan, yang ketika itu menjadi presiden Umno, berkata kedua-dua pihak telah “berkahwin” dan akan bekerjasama di platform politik tanpa melampirkan apa-apa syarat.

Umno dan Pas telah menjadi musuh politik selama enam dekad sebelum hubungan pahit mereka berubah setelah Pilihan Raya Umum Ke-14, ketika Umno dan Barisan Nasional (BN) berakhir di lorong pembangkang bersama Pas di Parlimen.

Umno dan BN mempunyai 40 anggota Parlimen di Dewan Rakyat, manakala Pas mempunyai 18 orang.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close