AntarabangsaIsu Semasa

Masa Depan Hong Kong Terletak Di Tangan China

Bantahan besar-besaran di Hong Kong terhadap Rang undang-undang ekstradisi kontroversi, dengan cadangan pindaan yang membolehkan suspek jenayah dihantar ke China, telah menghuru-harakan Hong Kong.

Ia telah menimbulkan kebimbangan di Hong Kong dan di tempat lain bahawa sesiapa sahaja dari penduduk tempatan kepada warga asing dan warga China yang menetap di hab kewangan antarabangsa itu mungkin berisiko jika mereka diburu oleh Beijing.

Pada dasarnya, penduduk Hong Kong lebih rela menghadapi perbicaraan di mahkamah HK berbanding dihantar pulang ke tanah besar China.

Ramai yang tidak percaya kepada sistem kehakiman China berbanding dengan mahkamah HK yang mewarisi sistem undang-undang Inggeris di mana kebanyakan hakim dan peguam juga terlatih mengikut cara Inggeris.

Orang-orang HK tidak boleh dipersalahkan untuk kecurigaan mereka kerana masyarakat antarabangsa telah diberitakan bahawa rakyat China diabaikan oleh mahkamah dalam usaha mengejar keadilan.

Dan kita juga pernah membaca bahawa peminjam cukai pendapatan yang dalam siasatan, dibawa ke lokasi yang tidak didedahkan, sementara penentang telah ditangkap dan hilang tanpa jejak.

Laporan buruk seperti ini, sama ada sahih atau sebaliknya, telah menakutkan ramai orang.

Tetapi ironinya adalah bahawa di bawah pemerintahan British di HK, seperti kebanyakan kerajaan, Inggeris melaksanakan undang-undang sebagai alat untuk mengawal Hong Kong di bawah tangan kuasa minoriti.

Pakar undang-undang Richard Daniel Klien menulis bahawa “undang-undang yang digubal oleh British dalam beberapa aspek telah menetapkan dua set undang-undang iaitu satu untuk orang Eropah dan satu lagi untuk orang Cina.”

Undang-undang telah diluluskan untuk memastikan tidak ada orang Cina yang tinggal di bahagian-bahagian Hong Kong yang paling dikehendaki, di mana British ingin mengekalkannya sebagai kawasan eksklusif mereka.

“Di tanah di mana sembilan puluh lapan peratus daripada penduduknya adalah orang Cina, bahasa Inggeris adalah bahasa rasmi. Bahasa Cina tidak dibenarkan digunakan di pejabat kerajaan.

“Undang-undang yang mengawal kelakuan ditulis secara eksklusif dalam Bahasa Inggeris, bahasa yang kebanyakan penduduknya tidak dapat memahami.

“Kegagalan orang-orang Cina Hong Kong untuk membangunkan pro-demokrasi atau pergerakan pro-kemerdekaan yang signifikan, sementara koloni-koloni British yang lain telah memperoleh kemerdekaan sejak dahulu, memberi kesaksian kepada kejayaan undang-undang British dalam mencapai matlamat untuk meneruskan penjajahan di atas tanah dengan enam juta penduduk ini.”

MK Chan menulis dalam laporan kajian undang-undang bahawa “bagi kebanyakan orang di Hong Kong, pemeliharaan sistem perundangan yang sedia ada adalah sangat penting untuk tahap autonomi yang tinggi berbanding mengikut formula “Satu Negara, Dua Sistem” yang dilaungkan oleh China.

“Bagaimanapun, persepsi yang diperkatakan secara luas ini adalah salah dengan satu alasan sederhana: sistem perundangan di Hong Kong hari ini mempunyai kecacatan serius. Ia bukan sahaja tidak digubal oleh penduduk tempatan, malah sangat berbeza daripada sistem undang-undang di Republik Rakyat China dan juga cacat serta tidak mencukupi “.

Tiada penduduk HK pernah membantah sistem yang hanya membenarkan orang Inggeris memegang jawatan tertinggi di badan-badan kerajaan, tempat di mana terdapat ramai kakitangan awam HK yang berkelayakan yang boleh bercakap dan menulis dalam bahasa Inggeris lebih baik daripada pihak atasan mereka.

Walau bagaimanapun, tanggungjawab British berakhir pada tahun 1997 apabila HK diserahkan kepada China. Ia telah kehilangan hak untuk memberitahu orang Cina apa yang perlu dilakukan.

Tetapi apa yang telah membawa kebencian orang Cina HK kepada negara China dan menyebabkan mereka menggemari era pemerintahan British?

Tidak lama dahulu, dilaporkan bahawa sesetengah penduduk tempatan telah memberontak terhadap “campur tangan China” dengan melambaikan bendera British pada pertandingan bola sepak, menghina lagu kebangsaan China dan melaungkan “Kami adalah Hong Kong! Hong Kong bukan China!”, dalam bahasa Inggeris.

Turut dilaporkan, wujud satu Kempen Penyatuan Semula Hong Kong-United Kingdom, yang bertujuan untuk mengembalikan HK kepada pemerintahan British tetapi akhirnya ditolak sebagai unik.

Kemudian ada rakyat HK yang bercakap tentang “masa yang baik” di bawah pemerintahan British.

Sekiranya terdapat pengajaran sejarah orang HK boleh belajar dari penjajahan British, ia adalah British mentadbirkan koloni mereka dengan baik dan tanpa memerlukan sebarang pendekatan yang berat walaupun mereka merompak koloni-koloni yang kaya mineral ini.

Laporan mengenai “kekejaman” Beijing di Hong Kong seperti penculikan penjual buku tempatan oleh ejen-ejen tanah besar, atau Kongres Rakyat Kebangsaan yang kononnya memasuki kes-kes perundangan tempatan, tidak akan memenangi hati orang HK.

Beijing mesti menggunakan cara yang lebih lembut dan memaparkan banyak kesabaran dalam berurusan dengan HK. China tidak perlu tergesa-gesa kerana ia hanya akan memburukkan nama mereka di pentas antarabangsa.

Tetapi rakyat HK juga harus menerima kenyataan bahawa HK kini adalah di bawah kuasa China dan kemerdekaannya atau bahkan kepentingannya, akan perlahan-lahan memudar.

China tidak lagi memerlukan HK sebagai hab kewangan strategik, kerana bandar-bandar China, termasuk Beijing dan Shanghai, telah mengalahkan bekas negara pulau itu. Tidak kira betapa besar atau berapa lama protes berlalu, China tahu orang HK tidak mempunyai stamina, kerana sewa dan bil perlu dibayar, dan bantahan di jalanan tidak akan kekal lama.

China perlu bekerja keras untuk memenangi hati dan minda, serta menjadikan orang HK merasa bahawa mereka adalah bahagian penting dari China dan sebahagian daripada kebudayaan dan kebanggaan China.

Orang HK sentiasa bebas kerana mereka dibesarkan secara berbeza dan di bawah sistem politik dan undang-undang yang berbeza, dan itu mesti difahami oleh China.

Nasib orang HK kini terletak di tangan China dan bukan Britain, tetapi cabaran untuk Beijing adalah untuk menjadikan rakyat HK dapat merasakan sentimen tersebut dan berbangga dengannya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close