Bisnes & Ekonomi

Transaksi E-Dompet: Masa Depan Adalah Sekarang

Bayangkan apabila meninggalkan rumah, anda tidak perlu membawa wang. Tiada wang sama sekali, hanya telefon pintar dan kad kredit anda.

Khairil Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif Axiata Digital Services / Boost telah melakukan perkara itu, menjalani gaya hidup tanpa tunai sejak Tahun Baru Cina 2018 dan beliau tidak lagi menoleh ke belakang.

Walaupun ramai di antara kita yang masih belum biasa keluar dari rumah tanpa wang tunai, Khairil percaya bahawa e-dompet (sejenis kad elektronik yang digunakan untuk transaksi yang dibuat dalam talian melalui telefon pintar) adalah masa depan dalam urus niaga.

Boost adalah e-dompet terbesar dan paling luas di Malaysia. Menjelang akhir bulan Jun, terdapat 4.4 juta pengguna dan lebih daripada 90,000 peniaga menerima aplikasinya untuk transaksi.

Revolusi tanpa tunai dilihat sebagai transaksi masa depan yang tidak dapat dielak. Sejumlah 25 juta transaksi pembayaran mudah alih bernilai RM725 juta dicatatkan pada suku pertama tahun ini di Malaysia.

Bank Negara telah meluluskan 49 syarikat bukan perbankan untuk menyediakan wang elektronik digital (e-money), dengan 39 menyediakan perkhidmatan tersebut melalui e-dompet, sementara 10 melakukannya melalui kad atau akaun dalam talian.

“Kami mahu ia menjadi trend di kalangan rakyat. Kita tidak lagi perlu membawa dompet fizikal yang penuh dengan wang tunai, tetapi menggunakan e-dompet untuk urus niaga masa depan kita,” kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Amiruddin Hamzah yang mengatakan kerajaan sedang bergerak ke arah masyarakat tanpa tunai dan menggalakkan orang ramai untuk mengamalkan langkah itu kerana ia terbukti lebih selamat daripada menggunakan wang tunai.

Adakah e-dompet lebih selamat daripada wang tunai?

Itu adalah persoalan utama dalam usaha menggalakkan penggunaan e-dompet. Sudah pasti anda tidak perlu ke ATM pada waktu tengah malam untuk mengeluarkan wang tunai dan risiko dirompak tidak akan berlaku selain ia juga akan menghapuskan mata wang palsu.

Tetapi ketika golongan milenial telah mula menerima sistem e-dompet, generasi yang lebih tua masih teragak-agak. Isu terbesar adalah keselamatan. Adakah e-dompet selamat daripada penggodaman?

Isu-isu risiko dan keselamatan sedang dibangkitkan dan dipersoalkan lebih-lebih lagi dengan kelaziman orang yang ditipu melalui penipuan dalam talian semakin berkembang, sementara ancaman keselamatan siber terus berleluasa. Jika mahukan pembayaran mudah alih berjaya, kebimbangan mengenai privasi dan keselamatan mesti ditangani.

Penyedia perkhidmatan e-dompet utama telah memperkenalkan beberapa langkah keselamatan. TNG Digital Sdn Bhd begitu yakin dengan ciri keselamatan Touch-n-wallet mereka yang baru-baru ini memberi jaminan dasar jaminan wang balik.

Melalui dasar ini, pengguna e-wallet boleh melaporkan sebarang transaksi dan permintaan yang tidak dibenarkan untuk pengesahan dengan log masuk ke aplikasi e-wallet atau melalui laman web TNG Digital.

Bagi Boost, aplikasi ini menawarkan ciri-ciri keselamatan tambahan seperti imbasan cap jari untuk pengguna Android dan Face ID untuk pengguna iOS sebagai alternatif untuk memasukkan kod PIN ketika melakukan transaksi.

Menurut The Star, Sabah dan Sarawak telah menerima pakai pembayaran mudah alih jauh lebih cepat daripada negeri-negeri di semenanjung. Bilangan menunjukkan purata penggunaan mingguan sebanyak 60% di Sabah dan Sarawak.

Ini adalah angka yang mengagumkan, tetapi bagi pemain industri, tumpuan pada tahap seterusnya adalah melibatkan pedagang yang lebih kecil untuk membantu mereka memanfaatkan ekosistem tanpa tunai.

Walaupun Malaysia masih jauh untuk beralih ke arah pembayaran mudah alih sepenuhnya seperti di China, Khairil percaya bahawa 50% daripada semua urus niaga tunai boleh digantikan oleh e-dompet dalam tempoh tiga tahun akan datang dengan syarat terdapat dasar pengawalseliaan yang seimbang serta landskap e-dompet yang terbuka.

Secara peribadi, Khairil tidak menyesali keputusannya untuk menjalani kehidupan tanpa tunai dalam zaman teknologi ini.

Show More

Related Articles

Back to top button