Teknologi

Anda Pengguna Aplikasi FaceApp? Ini Adalah Kenapa Anda Perlu Berwaspada

FaceApp, satu aplikasi tular telah memberi kuasa kepada pengguna untuk menukar ekspresi wajah, rupa, dan kini boleh menukar usia. Sejak beberapa hari lalu, anda pastinya telah melihat rakan-rakan internet anda memuat naik gambar mereka dengan wajah tua.

Tetapi pada masa yang sama, tanpa sedar, pengguna telah memberikan FaceApp kuasa untuk menggunakan gambar dan nama mereka untuk apa-apa tujuan yang dikehendaki.

Menurut Forbes, lebih daripada 100,000 juta orang telah memuat turun aplikasi FaceApp dari Google Play dan ia kini merupakan aplikasi ranking tertinggi di iOS App Store di 121 negara.

Walaupun mengikut terma perkhidmatan FaceApp pengguna masih memiliki data (muka) mereka sendiri, syarikat itu memiliki lesen bebas royalti yang tidak berkesudahan dan tidak dapat dibatalkan untuk melakukan apa saja yang mereka inginkan dengannya.

Berikut adalah syarat penggunaan FaceApp:

Anda memberikan FaceApp lesen yang tidak boleh dibatalkan, tidak eksklusif, bebas royalti, seluruh dunia, dibayar, dipindah milik, diselaraskan, diterbitkan, diterjemahkan, dihasilkan karya terbitan, menyebarkan, melaksanakan secara terbuka dan memaparkan Kandungan Pengguna dan apa-apa nama, nama pengguna atau kesamaan yang disediakan berkaitan dengan Kandungan Pengguna anda dalam semua format dan saluran media yang kini diketahui atau dikembangkan, tanpa ganti rugi kepada anda. Apabila anda menyiarkan atau berkongsi Kandungan Pengguna pada atau melalui Perkhidmatan kami, anda memahami bahawa Kandungan Pengguna dan sebarang maklumat yang berkaitan (seperti foto anda, lokasi atau foto profil) akan dapat dilihat oleh orang ramai.

FaceApp dibangunkan oleh syarikat Rusia bernama Wireless Lab, yang mempunyai hak eksklusif untuk gambar anda sebaik sahaja anda memuat turun aplikasinya.

Seperti yang diceritakan oleh Peter Kostadinov dari PhoneArena:

“Anda mungkin berakhir di papan iklan di suatu tempat di Moscow. Lebih buruk lagi, hak ini tidak boleh ditarik balik, bermakna anda tidak boleh memadam profil anda dari aplikasinya dan Wireless Lab tidak akan berhenti menggunakan kandungan anda selagi diperlukan.”

Sama ada perkara seperti ini penting kepada anda atau tidak, ia adalah sepenuhnya keputusan anda.

Tetapi apa yang telah kita pelajari dalam beberapa tahun kebelakangan tentang aplikasi Facebook adalah bahawa data yang mereka kumpulkan tidak selalu digunakan untuk tujuan yang dinyatakan. Data yang dikumpul juga tidak selalu disimpan dengan selamat dan kekal peribadi.

Sebaik sahaja sesuatu dimuat naik ke internet, anda telah kehilangan kawalan sama ada anda telah memberikan lesen undang-undang kepada kandungan anda atau tidak. Itulah salah satu sebab mengapa Apple yang sensitif terhadap privasi melakukan kebanyakan kerja AI pada peranti sahaja.

Dan ini adalah alasan yang baik untuk berhati-hati apabila mana-mana aplikasi mahukan akses dan lesen kepada kandungan digital dan / atau identiti anda.

Seperti yang dikatakan bekas pengurus Rackspace Rob La Gesse:

“Untuk menjadikan FaceApp berfungsi, anda perlu memberi kebenaran untuk ia mengakses SEMUA foto anda. Tetapi ia juga mendapat akses ke Siri dan Carian. Ia juga mungkin mempunyai akses untuk kekal aktif, jadi walaupun anda tidak menggunakannya, ia menggunakan anda.”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close