AntarabangsaIsu Semasa

5 Tahun Berlalu, Siasatan Tragedi MH17 Masih Berjalan

Tanggal 17 Julai hari ini menandakan genap lima tahun tragedi hitam yang menimpa pesawat Malaysia Airlines MH17. Meskipun lima tahun berlalu, penjenayah yang bertanggungjawab ke atas insiden itu masih belum dibawa ke muka pengadilan.

Kerajaan Malaysia mengatakan akan terus mencari mereka yang bertanggungjawab menembak pesawat MH17 pada tahun 2014 di timur Ukraine.

“Lima tahun mungkin telah berlalu tetapi resolusi kita untuk akauntabiliti dan keadilan tidak akan berkurang.

“Kerajaan Malaysia akan terus mencari mereka yang bertanggungjawab terhadap jenayah kejam ini dan memastikan keadilan bagi mangsa,” kata Kementerian Pengangkutan dalam satu kenyataan pada hari Rabu (17 Julai).

Ia berkata Malaysia akan terus bekerjasama dengan ahli-ahli Pasukan Penyiasatan Bersama (JIT) dan negara-negara lain yang terlibat, serta masyarakat antarabangsa dalam memaklumkan kepada keluarga-keluarga mangsa bahawa siasatan sedang dilakukan untuk mencari akauntabiliti dan keadilan.

“Tidak syak lagi, setiap keluarga dan keluarga terdekat yang terjejas oleh tragedi ini layak mendapat keadilan.

“Kami sangat berharap ini akan memberikan sedikit keselesaan dan kesenangan kepada keluarga dan keluarga terdekat yang terbabit dalam tragedi ini.

“Kami berharap dan berdoa agar keluarga mangsa dan orang tersayang akan diberi kekuatan untuk meneruskan kehidupan secara normal atau memulakan kehidupan baru.

“Kami akan tetap tegas dalam usaha kami dan kami tidak akan berhenti sehingga keadilan dapat ditegakkan,” kata kenyataan itu.

Pada 17 Julai 2014, pesawat Malaysia Airlines yang berlepas dari Amsterdam ke Kuala Lumpur ditembak jatuh ketika terbang di Hrabove, sebuah kampung di bahagian timur Ukraine dan membunuh kesemua 298 orang penumpang termasuk 43 rakyat Malaysia.

Jun lalu, JIT yang terdiri daripada Australia, Belgium, Malaysia, Belanda dan Ukraine, mengumumkan bahawa empat individu iaitu tiga orang Rusia dan seorang Ukraine akan didakwa.

Bagaimanapun, pada 20 Jun lalu Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan keputusan untuk menuduh empat individu terbabit menembak jatuh pesawat MH17 sebagai plot politik terhadap Rusia.

Beliau berkata Malaysia tidak yakin dengan penemuan JIT dan menuntut penyiasat membuktikan bahawa Rusia berada di belakang penangkapan itu.

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata sukar untuk mengetahui pihak sebenar yang harus dipertanggungjawab dalam tragedi itu. Bagaimanapun, Perdana Menteri berkata tragedi itu mendedahkan serangan dilakukan dengan sengaja.

“Kita bersedih kerana ia sesuatu yang dilakukan secara terancang tetapi kita tidak tahu siapa yang melancarkan roket. Kita tahu ia serangan roket tetapi tidak tahu siapa yang melancarkannya,” katanya.

Sementara itu, Majlis Kesatuan Eropah (EU) menyeru Rusia untuk bertanggungjawab dan bekerjasama sepenuhnya dengan siasatan berterusan ke atas tragedi MH17.

Dalam satu kenyataan, majlis yang terdiri daripada ketua-ketua negara atau kerajaan dari 28 negara anggota EU, juga menyatakan keyakinan sepenuhnya terhadap profesionalisme prosedur perundangan yang bakal berlaku seterusnya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button