MalaysiaPolitik

Anwar: Saya Tidak Obses Dengan Jawatan PM

Bakal Perdana Menteri kelapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi bahawa beliau tidak obses dengan jawatan perdana menteri seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak.

Anwar berkata beliau tidak mempunyai konflik dengan Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung peralihan jawatan Perdana Menteri dan negarawan yang baru sahaja menyambut hari lahir yang ke-94 tahun itu harus diberi ruang untuk mentadbir negara dengan baik.

“Masalah peralihan kuasa dari Dr Mahathir kepada saya adalah masalah bagi orang lain tetapi ia bukan masalah bagi saya.

“Saya tidak menolak kemungkinan bahawa ada muslihat oleh orang-orang di sekeliling Dr Mahathir atau saya yang cuba mengganggu atau memporak-perandakan pentadbiran. Mereka tidak sepatutnya mengganggu kerajaan,” kata Anwar.

Anwar, yang juga ahli Parlimen Port Dickson, mengakui bahawa beliau berkecil hati oleh laporan berita yang sering melaga-lagakannya dengan Dr Mahathir berhubung isu peralihan kuasa itu, lapor NST.

“Saya kadang-kadang tersinggung dengan tulisan-tulisan dalam media mengenai isu Dr Mahathir dan saya. Saya tidak obses dengan jawatan perdana menteri kerana jika ia ditakdirkan, maka ia pasti akan berlaku.

“Mandat dalam jawatan perdana menteri hanya akan berlaku sekiranya itu yang diinginkan oleh majoriti rakyat negara ini,” katanya sambil menambah bahawa tidak ada rancangan untuk mempercepat atau menangguhkan peralihan kuasa.

Anwar berkata tumpuan sekarang adalah untuk memastikan bahawa janji-janji yang dibuat oleh Pakatan Harapan pada pilihan raya umum yang lalu telah dipenuhi.

“Apa yang penting ialah PH masih berada di landasan untuk menjaga demokrasi, menghapuskan rasuah dan menolak penyalahgunaan kuasa.

“Ruang harus diberikan sepenuhnya kepada Dr Mahathir untuk menavigasi Malaysia dalam masa yang sukar ini,” katanya.

Anwar juga berkata bahawa iklim politik perlu stabil untuk menjana pertumbuhan ekonomi di negara ini kerana para pelabur harus yakin dengan negara sebelum mereka memutuskan untuk melabur.

“Kepada saya, ini penting dan saya tidak mempunyai alasan untuk mempertikaikan Dr Mahathir atau keikhlasan saya,” katanya.

Anwar juga berkata beliau bingung dengan laporan media mengenai perpecahan yang didakwa berlaku dalam PH.

“Saya tidak menafikan bahawa terdapat perbezaan pendapat dan mereka kadang-kadang lupa bahawa perbezaan pendapat mencerminkan demokrasi.

“Kita perlu memberi ruang bagi orang untuk mempunyai pendapat yang berbeza dan memberi kritikan, termasuk kritikan terhadap saya, tetapi apabila kita perlu mencapai persetujuan, kita perlu memikirkan peraturan dan disiplin,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button