Bisnes & Ekonomi

Halal Holiday Dilancar Untuk Memenuhi Keperluan Pelancong Islam

Agensi pasaran pelancongan Islamik, Halal Holiday berharap dapat memudahkan percutian umat Islam untuk menempah cuti tanpa menjejaskan prinsip atau pilihan mereka.

Pengasas Halal Holiday, Abdul Rahman Mohd Ali, berkata perkhidmatan itu bertujuan menyediakan pilihan yang lebih baik untuk pelancong Islam, yang sering kali terpaksa membuat pilihan yang tidak optimum untuk kekal sesuai dengan kepercayaan mereka.

Beliau menambah bahawa tiga kebimbangan utama pelancong Islam ketika melakukan perjalanan adalah keselamatan, akses makanan halal, dan kebebasan untuk mengamalkan iman mereka secara terbuka.

Untuk mengatasinya, Halal Holiday menyediakan syarikat-syarikat pelancongan yang mengambil bahagian dalam latihan untuk mengenal pasti dan membekalkan makanan halal kepada pelancong, dan menyediakan ruang untuk wuduk dan solat.

Abdul Rahman berkata selain menyediakan makanan halal dan menyediakan masa bagi pelancong untuk bersolat, pelancongan Islam tidaklah berbeza dengan orang lain.

Holiday Halal menerima ejen pelancongan bukan Islam, selagi mereka mengikuti Standard Prosedur Operasi perkhidmatan mereka, katanya.

Walaupun Halal Holiday bekerjasama dengan Persatuan Pelancongan dan Pelancongan Malaysia (Matta) dan Persatuan Agensi Pelancongan Umrah dan Haji (Papuh), Abdul Rahman berkata ia tidak wajib untuk mendaftar dengan pasaran mereka untuk menjual pakej mesra Islam terbabit.

Menurut The Star, laman web ini menawarkan enam perkhidmatan: percutian luar negara, percutian Malaysia, Umrah, percutian pelayaran, hotel dan syarikat penerbangan.

Ia disambungkan kepada 500 syarikat penerbangan dan lebih daripada 600,000 hotel, manakala pelayaran dilakukan dengan kerjasama Genting Cruises.

Abdul Rahman berkata Malaysia berada di kedudukan ke-34 dari segi perbelanjaan perjalanan global, dengan 5.4 juta rakyat Malaysia merancang perjalanan mereka secara dalam talian, menurut pelbagai kajian.

Ketua Pengarah Pusat Pelancongan Islam (ITC), Datuk Seri Abdullah Khani Daud berkata perkhidmatan itu akan membantu Malaysia memanfaatkan pasaran pelancong Islam yang besar dengan lebih satu bilion pelancong.

“Pelancong Islam kini lebih memilih mengenai percutian mereka, dan lebih memilih destinasi di mana mereka akan berasa selesa,” katanya.

ITC, sebuah agensi di bawah Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, menumpukan untuk membangunkan negara sebagai destinasi mesra-Islam dan Malaysia sudah menjadi destinasi halal di kedudukan teratas.

Beliau berkata agensi itu sedang mengusahakan pangkalan data yang disokong oleh kerajaan untuk hotel yang diiktiraf sebagai mesra-Muslim, tetapi butirannya hanya akan diketahui pada akhir tahun ini.

Show More

Related Articles

Back to top button