MalaysiaPolitik

UMNO, PAS Tolak Kerjasama Politik Dengan Bersatu

Umno telah menolak tawaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) untuk menjalinkan kerjasama bagi memperkuat perpaduan Melayu dan kekuatan politik.

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, ketua parti komponen Barisan Nasional (BN), menegaskan bahawa Umno dan BN tidak akan menerima tawaran dari mana-mana pemimpin politik yang mempunyai hubungan dengan DAP.

“Walaupun Umno dan BN sentiasa terbuka dan menerima realiti politik dalam apa jua keadaan, undangan terbuka terbabit tidak boleh diterima oleh Umno-BN.

“Ini untuk melindungi Islam, Melayu dan juga harus dilihat dalam konteks kemajmukan Malaysia. Kami tidak akan menerima tawaran ini sekiranya DAP terus menguasai kerajaan,” kata Ahli Parlimen Bagan Datuk itu.

Bekas timbalan perdana menteri itu berkata Umno dan BN tidak boleh bersetuju dengan konsep “Malaysian Malaysia” yang dilaungkan oleh DAP.

Dalam masa yang sama, sekutu baru Umno, PAS, juga menolak jemputan Perdana Menteri untuk menyertai parti komponen Pakatan Harapan.

Timbalan presiden PAS, Tun Ibrahim Tuan Man berkata mereka akan kekal bersama Umno dan kerjasama politik mereka yang sedia ada.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu menggambarkan bahawa Umno selaku anggota komponen utama Barisan Nasional, sebagai teras kerjasama politik yang melibatkan parti politik Melayu-Islam di negara ini.

“Apabila berpegang kepada konsep perpaduan, harus diingatkan bahawa Umno tetap menjadi teras parti politik Melayu-Islam,” katanya.

“Kami mengalu-alukan semua kerjasama politik, bagaimanapun, kami konsisten dengan Umno dan berpegang pada konsep perpaduan,” katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen.

“Bagi kami perpaduan sebenar masih ada di antara Pas dan Umno,” katanya, mengingatkan parti politik Melayu-Muslim yang lain untuk tidak menafikan kekuatan yang dimiliki oleh kedua-dua parti yang pernah menjadi musuh politik satu masa dulu.

Pada hari Jumaat, Perdana Menteri dan Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad menyampaikan jemputan kepada semua parti Melayu untuk menyertai parti Bersatu.

Beliau berkata terdapat terlalu banyak parti berasaskan Melayu sehingga menyebabkan orang Melayu berpecah-belah dan lemah dalam politik.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button