MalaysiaPolitik

Undi 18: Siapa Sokong Dan Siapa Tidak

Malaysia hari ini membentangkan cadangan untuk menurunkan umur mengundi dari 21 kepada 18 tahun, satu langkah yang akan menambah 1.5 juta pengundi.

Pindaan itu yang memerlukan kelulusan dua pertiga Parlimen, mungkin lulus kerana kedua-dua parti dari Pakatan Harapan (PH) dan parti pembangkang Umno dan PAS kelihatan bersedia untuk melaksanakannya.

Pengundi muda di bahagian bandar dilihat lebih cenderung untuk menyokong PH, manakala parti berasaskan kaum Umno dan PAS boleh mendapat faedah sekiranya pengundi-pengundi muda Melayu di luar bandar menyokong mereka.

Semalam, bagaimanapun, Ahli Parlimen pembangkang berkata undi mereka memihak kepada pindaan kepada Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan adalah bersyarat.

“Jika ia tidak termasuk pendaftaran pengundi secara automatik, kami tidak akan bersetuju dengan pindaan yang dibentangkan,” kata ketua pembangkang, Ismail Sabri Yaakob, yang juga Ahli Parlimen Umno.

Malaysia kini mempunyai 15 juta pengundi berdaftar dan 3.8 juta pengundi tidak berdaftar.

“Hak untuk mengundi adalah hak semua rakyat Malaysia, kita harus memberi peluang kepada orang ramai. Tetapi ada orang yang tidak berdaftar, mereka tidak menggunakan hak mereka untuk mengundi tetapi dengan pendaftaran automatik, semua orang boleh mengundi,” jelas Datuk Seri Ismail.

Bekas menteri dan Ahli Parlimen Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata langkah untuk menurunkan usia mengundi hanya masuk akal jika pendaftaran pengundi automatik juga disediakan.

“Ini adalah janji yang harus dibuat dan dipenuhi oleh kerajaan untuk menjayakan pindaan ini,” kata Ahmad Maslan.

Pada amnya, penggubal undang-undang Umno bersetuju untuk menurunkan umur mengundi kepada 18 tahun. Bekas parti pemerintah itu menyemak semula had umur keahliannya tahun lalu dari 18 kepada 16 tahun.

“Jika anda boleh berkahwin pada umur 18 tahun, kenapa anda tidak boleh mengundi?” kata Datuk Seri Nazri Aziz, seorang Ahli Parlimen Umno dan bekas menteri.

Majoriti PH di Parlimen kurang daripada majoriti dua pertiga yang diperlukan untuk pindaan itu. Sekiranya diluluskan, ini akan menandakan Rang Undang-Undang pertama menerima sokongan multi-partisan sejak PH berkuasa pada bulan Mei tahun lepas.

Bagi parti-parti seperti PAS, di mana ahli-ahlinya bermula pada umur 13 tahun, langkah itu dilihat sebagai positif kerana ia membolehkan parti itu terus mengukuhkan sokongan dalamannya.

Walau bagaimanapun, penganalisis mengatakan bahawa parti pembangkang tidak akan menyokong cadangan PH dengan mudah tanpa meletakkan apa-apa syarat.

Sementara itu, anggota Parlimen individu juga mungkin tidak bersetuju untuk menurunkan usia pengundian jika ia tidak memberi faedah kepada kawasan pilihan mereka.

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Abdul Rahman telah mengadakan rundingan dengan penggubal undang-undang dari kedua-dua pihak mengenai isu itu. Beliau berkata langkah itu mungkin menjadi satu risiko untuk PH.

“Sebagai kerajaan, ia sangat berisiko untuk memberi lebih banyak undi kepada pemuda. Tetapi ini adalah kebebasan untuk generasi akan datang dan masalah tidak akan berlaku jika kita berkhidmat kepada orang muda dengan baik,” katanya.

Bacaan dan perdebatan kedua bagi Rang Undang-undang itu akan berlangsung pada 16 Julai depan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button