AntarabangsaIsu Semasa

Kontroversi Membaik Pulih Tembok Besar China

Usia, pengabaian dan berjuta-juta tapak kaki telah berjalan di atas Tembok Besar China sehingga meninggalkan banyak runtuhan, tetapi kerja-kerja membaik pulih adalah sangat teliti dan penuh kontroversi.

 

Bantahan Membaik Pulih Tembok Besar China Menggunakan Simen

Selepas orang ramai membantah kerja pembaikan bahagian monumen berusia 700 tahun itu dengan simen, pihak berkuasa menegaskan pemulihan yang lebih tulen menggunakan kaedah tradisional akan digunakan.

“Kita hanya akan menggunakan batu-bata yang runtuh dari dinding asal. Batu-batu itu digunakan untuk memperbaiki bahagian yang terjejas,” kata Li Jingdong, salah seorang pekerja yang memulihkan seksyen Jiankou.

Di sekelilingnya, buruh menggunakan pengangkat elektrik untuk meletakkan batu besar yang jatuh dari dinding asal sementara keldai melintasi bahagian curam pergunungan membawa air dan mortar kapur untuk pekerja.

Ia adalah kerja yang menuntut keupayaan fizikal. Menempatkan satu batu boleh mengambil masa kira-kira 45 minit dan untuk usaha itu, buruh dibayar 150 yuan (RM90) sehari.

 

Pelan Pemulihan Tembok Besar China

Jurutera Cheng Yongmao, yang telah mengetuai operasi di Jiankou selama 15 tahun, berkata pelan pemulihan terkini bertujuan untuk membuat “orang merasa bahawa ia tidak dibaiki”.

Pembinaan Tembok Besar pertama kali bermula pada abad ketiga SM dan berterusan selama berabad-abad.

Hampir 6,300km, termasuk bahagian Jiankou, dibina dalam Dinasti Ming 1368-1644.

Hari ini, ia menarik kira-kira 10 juta pelancong setiap tahun tetapi kebanjiran pelawat yang digabungkan dengan zaman dan cuaca, telah menyebabkan runtuhan.

Di sesetengah bahagian, ia telah menjadi terlalu teruk sehingga anggaran panjangnya berbeza dari 9,000km hingga 21,000km, bergantung kepada sama ada bahagian yang hilang dimasukkan atau tidak dalam kiraan.

Untuk melindungi monumen bersejarah itu, pihak berkuasa di bahagian dinding Badaling yang banyak dikunjungi, membuat keputusan untuk menerima kunjungan seramai 65,000 orang sehari dari 1 Jun tahun ini.

 

Mengapa Orang Ramai Membantah Penggunaan Simen Pada Tembok Besar China?

Pada tahun 2016, satu bahagian Tembok Besar di wilayah timur laut Liaoning diliputi dengan simen, menjadikan laluan yang tidak rata yang dibina pada tahun 1381, menjadi permukaan yang rata sekaligus menjadi seperti laluan biasa.

Imej kerja pemulihan itu menjadi tular dan menerima kritikan dari orang awam yang meninggalkan komen seperti “menyayat hati” dan “Tembok Besar yang miskin”.

Sebagai tindak balas terhadap kes itu dan lain-lain yang kurang berprofil tinggi, Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan mengeluarkan pelan pemuliharaan baru pada awal tahun ini berdasarkan prinsip campur tangan minimum untuk memulihkan dinding.

 

Mengekalkan Estetika Tidak Akan Tahan Lama?

Song Xinchao, timbalan pengarah Pentadbiran Warisan Kebangsaan, berkata beberapa orang yang ditugaskan untuk memelihara dinding mempunyai “stereotaip” bahawa setiap bahagian harus kelihatan seperti bahagian Badaling di Beijing.

“Mereka sering keliru antara pemulihan dinding dengan perkembangan tarikan pelancong,” kata Song.

Tetapi di lapangan, sesetengah pekerja melihat kaedah baru itu sebagai kurang berkesan.

“Pada masa lalu, kita membaiki seluruh tanah. Sekarang idea itu adalah untuk membaiki lebih sedikit dan menyimpan lebih banyak bangunan asal,” kata Li.

Walaupun peraturan baru itu akan mencapai matlamat untuk mengekalkan estetika dinding lama, Li, bagaimanapun, bimbang bahawa pembaikian itu tidak akan bertahan dan strukturnya akan terus hancur.

Show More

Related Articles

Back to top button