AntarabangsaIsu Semasa

Merokok Dalam Rumah Kini Satu Jenayah di Thailand

Rakyat Thailand tidak lagi dibenarkan merokok di dalam rumah jika tabiat itu telah memberi kesan negatif terhadap ahli keluarga lain akibat pendedahan kepada asap rokok, kata Akta Promosi Pembangunan dan Perlindungan Institut Keluarga, yang akan berkuat kuasa dari 20 Ogos.

Akta ini yang ditujukan untuk menangani keganasan rumah tangga dalam semua bentuk, menyatakan bahawa merokok di rumah boleh membahayakan kesihatan dan oleh itu adalah satu bentuk keganasan terhadap orang lain yang tinggal di bawah bumbung yang sama, kata Ketua Jabatan Hal Ehwal Wanita dan Pembangunan Keluarga, Lertpanya Booranabundit.

Beliau bercakap pada Persidangan Kebangsaan ke-18 mengenai Tembakau dan Kesihatan Paru yang diadakan di Bangkok minggu lepas.

“Sekiranya dapat dibuktikan bahawa masalah kesihatan anggota keluarga berpunca daripada asap rokok di rumah, ia boleh membawa kepada dua perbicaraan mahkamah: satu di Mahkamah Jenayah untuk ‘serangan domestik’ melalui asap dan yang lain di Central Juvenile and Family Court.

“Ini boleh membawa kepada perintah mahkamah untuk melindungi kesihatan ahli keluarga, dengan perokok yang bersalah akan dihantar ke pusat pemulihan,” kata Lertpanya.

Dr Ronnachai Kongsakon, pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Pengetahuan Kawalan Tembakau di Fakulti Perubatan Universiti Mahidol di Hospital Ramathibodi, berkata agensinya mendapati hampir lima juta isi rumah mempunyai perokok, dengan itu lebih daripada 10 juta orang terdedah kepada asap rokok di rumah.

Beliau berkata asap rokok menggandakan risiko kematian bayi secara tiba-tiba, peluang kanak-kanak meningkat untuk mengembangkan bronkitis atau radang paru-paru sebanyak 47% dan mengembangkan asma sebanyak 39%.

Kemungkinan untuk membangunkan kanser paru-paru untuk wanita yang bernafas dalam asap rokok di rumah meningkat sebanyak 24% dan sebanyak 19% bagi mereka yang bekerja di pejabat di mana merokok dibenarkan.

Adisak Plitapolkarnpim, yang mengetuai Institut Kebangsaan Kanak-kanak dan Pembangunan Keluarga Mahidol, berkata klinik yang didapati mengabaikan pesakit muda yang terdedah kepada asap rokok di mana perokok yang bersalah tidak dihantar untuk pemulihan, akan dikenakan tindakan melanggar Perkara 29 Akta Perlindungan Kanak-Kanak.

Beliau berkata undang-undang ini juga membenarkan orang awam untuk melaporkan kepada pihak berkuasa jika mereka mendapati kanak-kanak terdedah kepada asap rokok, manakala Undang-Undang Promosi Pembangunan dan Perlindungan Instituti Keluarga akan menganggap merokok di rumah sebagai keganasan rumah tangga yang mewujudkan bahaya kesihatan.

Thailand bertujuan mengurangkan penggunaan tembakau kebangsaan sebanyak sekurang-kurangnya 30% menjelang 2025, kerana kira-kira 400,000 rakyat Thai mati akibat penyakit tidak berjangkit yang disebabkan oleh merokok setiap tahun.

Show More

Related Articles

Back to top button