MalaysiaPolitik

Adakah PAS Sudah Bersedia Untuk Ke Putrajaya

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah menghantar isyarat kuat bahawa parti itu telah bersedia untuk mengambil alih Putrajaya, walaupun sebelum ini PAS kelihatan seperti belum bersedia.

Dalam perancangan untuk mengukuhkan kerjasama politik bersama sekutu barunya, Umno, kerjasama dengan parti Melayu terbesar itu akan memberikan Pas peluang yang tinggi untuk menawan Putrajaya.

Pas dikenali sebagai parti pak lebai, dan kepimpinannya mungkin mahu menguatkuasakan persepsi baru dengan mengutarakan pandangannya pada bentuk perbincangan dasar yang lebih tinggi.

Ini jelas dalam ucapan dasar Hadi semasa Muktamar ke-65 parti pada hari Jumaat. Selain membincangkan isu-isu konservatif biasa yang dekat dengan hati para ahli Pas, Hadi meletakkan agenda utama arus perdana sejajar dengan landskap politik semasa.

Ini termasuk menggariskan keperluan ekonomi, di mana Hadi bercakap tentang memperoleh kepercayaan pelabur asing, kuasa beli yang lemah, pertumbuhan ekonomi yang perlahan dan kos sara hidup yang tinggi.

Perubahan dalam nada Hadi disedari oleh perwakilan parti, yang turut percaya parti itu kini bersedia untuk melangkah ke peringkat seterusnya.

Ketua Pas Pulau Pinang Yaacob Omar percaya Hadi tahu apa yang diperkatakannya. Beliau berkata Pas mempunyai pemimpin yang berwibawa yang bersedia untuk menjadi sebahagian daripada kerajaan persekutuan.

“Selain itu, kami tidak akan bersendirian. Kami pastinya akan dibantu oleh Umno yang berkuasa selama lebih dari 61 tahun,” katanya kepada New Straits Times.

Walaupun cita-cita Pas dipuji, parti itu harus dilihat sebagai serius dalam agendanya dengan memperincikan rancangan jangka panjang untuk ekonomi, pendidikan dan isu-isu sosial.

Parti Islam itu mesti berupaya menjual visi utamanya kepada rakyat, kerana orang mahu melihat sebuah kerajaan yang boleh memimpin dan meyakinkan.

Menjanjikan bulan dan bintang tanpa rancangan yang kukuh untuk merealisasikan agendanya adalah sesuatu yang tidak digemari oleh rakyat Malaysia.

Malangnya, penjelasan Hadi mengenai langkah-langkah yang akan diambil berhubung dengan rancangan ekonominya adalah samar-samar, terutamanya mengenai matlamatnya untuk membina sebuah negara yang saksama dalam ekonomi.

Hadi merujuk kepada pengagihan pendapatan dengan cara wajar, tetapi konsepnya tetap subjektif. Pengagihan pendapatan yang lebih saksama dapat meningkatkan pertumbuhan dan pembangunan ekonomi, tetapi tidak semestinya pengagihan upah yang sama.

Bagaimanapun, beliau mendapat mata tambahan berkaitan isu mencegah pembaziran, salah laku dan rasuah, serta mengurangkan jurang kekayaan antara golongan kaya dan miskin, tetapi cadangan ini sangat biasa.

Setiap parti politik telah menjanjikan perkara yang sama tetapi secara ironinya, menurut Hadi, beliau tidak suka orang yang menyalin idea orang lain.

“Terdapat terlalu banyak kelemahan yang ditunjukkan oleh Pakatan Harapan untuk saya senaraikan. Mereka hanya tahu cara menyalahkan orang lain dan menjenamakan semula atau menghidupkan semula program lama yang diperkenalkan oleh kerajaan terdahulu,” katanya kepada perwakilan Pas.

Satu lagi isyarat kuat yang diberikan oleh Hadi dalam meyakinkan ahli parti bahawa mereka bersedia menjadi sebahagian daripada kerajaan adalah melalui ikrarnya untuk memperbaiki kekurangan yang berpunca daripada Perjanjian Malaysia 1963.

Beliau berjanji untuk meningkatkan taraf hidup rakyat Sabah dan Sarawak. Pas kelihatan berminat untuk meraih sokongan daripada blok suara di kedua-dua negeri. Pengetahuan umum bahawa kejayaan dalam memperoleh sokongan daripada kedua-duanya akan membawa kepada kelebihan pilihan raya utama.

“Kita harus menolak sebarang usaha untuk memisahkan negeri-negeri dan belajar dari apa yang terjadi di Sudan Selatan dan Timor-Leste, yang menghadapi masalah setelah berpisah.

“Pas Sabah dan Sarawak memainkan peranan penting dalam membimbing orang lain ke arah perpaduan dengan mewakili suara umat Islam dalam suasana berbilang kaum, melalui dialog dan aktiviti kebajikan, untuk memastikan kerjasama politik baru mencerminkan Malaysia yang harmoni,” kata Hadi.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa pengetahuan umum bahawa masyarakat di Sabah dan Sarawak umumnya tidak berminat dalam politik berasaskan agama. Cadangan Hadi kekal sebagai retorik kerana tidak jelas.

Nasib baik untuk Pas, ia mempunyai masa untuk menggilap idea-idea ini, tetapi bercakap mengenai dasar-dasar hanya di permukaan tidak mungkin membawa mereka ke mana-mana.

Ketua Pas Tanjung Karang, Dr Mohd Zamri Zainuldin berkata tanpa memberi peluang kepada parti itu, ia tidak dapat membuktikan bahawa ia bukan sekadar menyampaikan janji kosong.

“Kami mempunyai pemimpin dengan pengetahuan dan pengalaman di peringkat negeri. Pas tidak akan menjadi sebahagian daripada kerajaan sebagai hiasan semata-mata. Ia sebaliknya akan berperanan untuk semak dan imbang dalam cabinet”

“Memiliki objektif yang lebih jelas dan arahan politik akan memberi kredibiliti parti. Jika tidak, orang akan merasakan bahawa Pas hanya berpegang pada pengaruh dan pengalaman Umno,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button