Isu SemasaTempatan

Penggunaan Plastik Terbiodegradasikan Masih Di Tahap Rendah

Menurut kerajaan dan pemain industri, plastik terbiodegradasikan akan lebih murah apabila permintaan meningkat. Walau bagaimanapun, bilangan pengguna bagi plastik tersebut masih terlalu rendah dan pengeluar enggan menghasilkannya secara pukal walaupun akan membantu mengurangkan kos.

Walaupun Kuala Lumpur telah melaksanakan penggunaan beg plastik terbiodegradasikan hampir satu setengah tahun dahulu, bilangan pengguna yang bertukar dari beg plastik berasaskan petroleum tetap tidak memberangsangkan.

Pengarah Jabatan Kesihatan dan Alam Sekitar Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Datin Dr Noor Akma Shabuddin berkata setakat ini, hanya sebilangan kecil gerai dan kedai runcit di bandar itu telah bertukar kepada beg plastik yang terbiodegradasikan sepenuhnya.

Walaupun diwajibkan untuk menggunakan plastik terbiodegradasikan, ramai peniaga di Kuala Lumpur mengatakan plastik mesra alam terbabit terlalu mahal.

“Sejak pelaksanaan penggunaan beg plastik terbiodegradasikan di Wilayah Persekutuan pada tahun 2017, sekitar 60% restoran dan 80% kompleks membeli-belah telah mematuhi peraturan itu,” katanya.

Mereka yang belum membuat pertukaran itu kebanyakannya pedagang kecil di pasar basah, pasar malam dan gerai makanan.

Sesetengah peniaga juga telah memilih beg plastik yang boleh dimusnahkan seperti plastik foto-terbiodegradasi dan juga plastik oxo-terbiodegradasi yang lebih murah.

Plastik foto-terbiodegradasi hancur menjadi kepingan yang lebih kecil apabila terdedah kepada cahaya matahari, sementara plastik oxo-terbiodegradasi menjadi kepingan yang lebih kecil dan menyumbang kepada pencemaran plastik mikro.

“Kekeliruan masih berlaku di kalangan pemilik perniagaan kerana ada pengeluar beg plastik yang tidak bertanggungjawab mengeluarkan beg plastik berasaskan bio palsu sebagai 100% biodegradasi,” kata Noor Akma, sambil menambah bahawa Kementerian Wilayah Persekutuan hanya membenarkan penggunaan produk terbiodegradasikan yang disahkan dengan Standard dan Institut Penyelidikan Perindustrian Malaysia (Sirim) ECO 001/2016, label ECO 001/2018 dan ECO 009/2016.

Sehingga kini, 14 pengeluar telah diperakui oleh Sirim dengan label eko.

Noor Akma berkata jabatan itu akan terus memberi taklimat kepada persatuan pedagang mengenai bahan terbiodegradasikan yang betul sementara meneruskan penguatkuasaan.

Syarikat rakan kongsi Kementerian dalam pengedaran plastik terbiodegradasikan, Seng Huat Po Ho, percaya tindak balas yang perlahan terhadap peralihan kepada pembungkusan terbiodegradasikan adalah kerana ketahanan plastik itu yang rendah berbanding dengan pembungkusan berasaskan petroleum.

“Peniaga dan pelanggan telah mengadu bahawa bahan itu nipis. Mereka lebih suka memilih beg plastik murah yang biasa,” kata pengurus besar syarikat, Ivy Sai.

Walaupun pengeluar berkata kos untuk menghasilkan plastik terbiodegradasikan akan berkurang apabila permintaan meningkat, beberapa peniaga menegaskan bahawa kos masih terlalu tinggi bagi mereka untuk bertukar kepada produk itu.

Sejak pelaksanaan beg plastik terbiodegradasikan, peniaga berkata mereka masih terpaksa menyerap kos yang lebih tinggi untuk membeli bahan alternatif mesra alam itu.

Show More

Related Articles

Back to top button