MalaysiaPolitik

PAS Setuju ‘Bersatu’ Dengan UMNO Secara Bersyarat

Pas telah menggariskan empat asas utama dalam kerjasama politiknya dengan Umno. Perjanjian politik antara kedua-dua pihak hanya akan dimeterai apabila PAS sudah memperoleh keyakinan.

Timbalan presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, pertama, dasar kerjasama antara kedua-dua pihak hanya dapat dimuktamadkan oleh jawatankuasa pusat atas persetujuan oleh Majlis Syura Pas dan kepimpinan pusat.

Beliau berkata perkara-perkara ini termasuk peruntukan kerusi dan calon pilihan raya.

Asas kedua, Pas dan pemimpin negeri, bahagian dan cawangan Umno dibenarkan menganjurkan program bersama yang tidak melanggar dasar parti.

“Asas ketiga adalah untuk memastikan bahawa hal-hal internal tetap menjadi hak pihak masing-masing termasuk membenarkan anggota Pas terlibat dalam program internal Umno dan sebaliknya untuk mencegah salah faham.

“Akhir sekali, kepimpinan dan ahli PAS dibenarkan menghadiri program yang dianjurkan oleh Umno dan rakan kongsi lain sebagai penceramah, ahli panel atau untuk mengemukakan kertas kerja apabila dijemput,” katanya dalam ucapannya pada hari terakhir Muktamar Pas ke-65 hari ini.

Tuan Ibrahim berkata garis panduan itu dibincangkan dan dipersetujui di Majlis Syura dan peringkat jawatankuasa pusat kedua-dua pihak.

Beliau berkata beberapa pelarasan dan konsensus dicapai termasuk pada pilihan raya kecil dan kerjasama di peringkat parlimen.

“Sebagai contoh, apabila ahli PAS dikeluarkan dari Dewan Rakyat, wakil-wakil Umno akan mengikutinya sebagai pertunjukan perpaduan, dan sebaliknya,” katanya.

Sebelum itu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengatakan bahawa kedua-dua pihak masih berada di peringkat kerjasama, dan banyak lagi perbincangan akan diadakan melalui perjanjian yang mungkin.

“Kami adik-beradik, tidak boleh berkahwin,” katanya ketika ditanya sama ada PAS dan Umno sudah “bertunang”.

Abdul Hadi berkata kedua-dua pihak bergerak ke hadapan secara berperingkat dan yang paling penting, mereka mesti mencapai persefahaman terlebih dahulu sebelum mencapai persetujuan.

“Taawun adalah kerjasama, tahaluf adalah gabungan. Pada ketika ini, ia masih taawun. Kita perlu melihat keadaan sebelum menandatangani apa-apa persetujuan,” katanya kepada pemberita pada muktamar PAS ke-65 semalam.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close