Bisnes & Ekonomi

Asean Perlu Elak Pilih Mana-Mana Pihak Dalam Perang Dagang AS-China

Asia Tenggara harus memberi tumpuan kepada kepentingannya sendiri dan mengelakkan berpihak kepada mana-mana negara dalam perang perdagangan AS-China, kata seorang saintis politik China-Amerika.

Ia berbahaya bagi negara-negara di rantau ini untuk memihak kepada sesiapa kerana salah satu kuasa besar boleh menggugat kestabilan ekonomi mereka, kata Profesor Universiti Bahasa dan Kebudayaan Beijing Prof Dr Huang Jing.

Ditanya sama ada Malaysia harus melakukan lebih daripada mengambil sikap neutral dan membawa kedua-dua negara itu bersama-sama, beliau berkata Malaysia dan negara-negara lain di rantau ini harus terlebih dahulu bersifat berkecuali.

“Pastikan semua orang memahami apa peranan negara anda dalam perang tersebut. Kemudian, anda akan mempunyai hubungan yang lebih sihat dan produktif,” katanya dalam temu bual.

Timbalan Menteri Pertahanan Senator Liew Chin Tong berkata Malaysia boleh memainkan “peranan aktivis kuasa tengah” melalui diplomasi dan advokasi yang proaktif, tetapi ia perlu mengorganisasikan dirinya sebagai negara yang lebih baik.

Huang berkata adalah sukar untuk kekal neutral kerana ia adalah sasaran yang berubah-ubah, tetapi negara-negara Asia Tenggara masih perlu melakukannya.

Adalah tidak realistik bagi Malaysia untuk menjalinkan semula hubungan AS-China tetapi jika kedua-dua kuasa mahu berperang di rantau ini, Malaysia boleh membuat keputusan menentangnya sebagai “ia mempunyai pengaruh yang kuat di rantau ini,” kata Huang yang juga bercakap mengenai Perang Dagang AS-China dan impaknya terhadap Asean.

Huang berkata Malaysia mengekalkan hubungan baik dengan China untuk pembangunan ekonomi dan Amerika Syarikat untuk keselamatan atau keamanan negara di rantau ini juga merupakan kenyataan berkecuali.

“Sekiranya Malaysia jelas menentukan kedudukannya, ia akan menjadi broker antara kedua-dua negara,” katanya.

Liew dalam ucapannya berkata ada yang menggambarkan pendirian neutral Malaysia mengenai perang perdagangan sebagai “tidak jelas”, tetapi beliau berpendapat bahawa “Malaysia kurang bertransaksi”.

“Kalau Malaysia memainkan peranan dengan berhati-hati dan berani, kita boleh menjadi penunjuk arah dalam pendapat umum serantau, seperti dalam kes Perdana Menteri Tun Dr Mahathir bercakap untuk Huawei baru-baru ini.”

“Malaysia perlu memahami China kontemporari dengan lebih baik dan dengan lebih mendalam,” katanya, sambil menambah Menteri Luar Negeri Datuk Saifuddin Abdullah, Menteri Pelajaran Dr Maszlee Malik telah membincangkan keperluan untuk mengukuhkan penyelidikan Malaysia terhadap China, Timur Tengah, Asia Selatan dan Asia Tenggara.

Penasihat Menteri China, Chen Chen, yang membaca berkata berikutan perubahan kerajaan di Malaysia pasca-PRU14 dan beberapa peningkatan dalam kerjasama China-Malaysia, hubungan dua hala kini berada di landasan yang betul.

Beliau berkata China tidak mahu perang perdagangan, tetapi ia tidak takut dan akan berjuang jika perlu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button