MalaysiaPolitik

Kabinet Lemah Punca PM Buat Keputusan Sendiri?

Kerajaan Pakatan Harapan kini sedang menghampiri zaman kesukaran yang tidak dapat dielakkan akibat perselisihan umum dalam gabungan itu, kata ketua Pemuda PAS, Muhammad Khalil Abdul Hadi.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa negara Malaysia mungkin tidak akan mengekstradisi pendakwah Islam kontroversi Zakir Naik.

Muhammad mendakwa kecenderungan Dr Mahathir untuk membuat keputusan besar tanpa berunding dengan Kabinet menyebabkan ketegangan dalam kerajaan yang akhirnya akan memberi kesan negatif.

“Kabinet kelihatan lemah dan beberapa anggotanya tidak memenuhi jangkaan. Adakah  itu sebabnya Tun Dr Mahathir tidak merujuk kepada mereka sama sekali? Atau adakah kerana Tun tidak mempercayai beberapa dari mereka sehingga membuat keputusan sendiri? Anda dapat melihat bahawa beberapa pemimpin PH yang lain lantang bersuara terhadap keputusan Tun baru-baru ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau juga merujuk keputusan baru Dr Mahathir untuk melantik bekas ahli PKR dan peguam Latheefa Koya sebagai Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

“Ini menunjukkan bahawa kerajaan PH tidak begitu kuat dan stabil seperti yang didakwa. Mereka ibarat satu bom jangka yang bakal meletup kerana ideologi, dasar dan pemikiran yang berbeza,” kata Muhammad.

Bagaimanapun, Muhammad berkata beliau bersetuju dengan pendirian PM untuk tidak mengekstradisi Zakir ke India kerana bimbang tidak akan diberikan perbicaraan yang adil.

Beliau berkata tidak sepatutnya Pengerusi Biro Undang-undang DAP, Ramkarpal Singh mempersoalkan keputusan Dr Mahathir itu.

Beliau berkata bahawa Zakir adalah seorang penceramah Islam yang boleh dipercayai dan terkenal dalam menyebarkan pengaruh Islam di seluruh dunia dengan bersandar kepada kedamaian dan menolak keganasan dan bukan agama melampau yang mencetuskan Islamaphobia.

“Zakir Naik adalah tetamu di Malaysia dan ketika berada di sini, beliau tidak melakukan apa-apa yang haram dan kehadirannya disambut oleh majoriti rakyat negara ini. Statusnya sebagai pendakwah antarabangsa cukup untuk membuktikan bahawa beliau bukan seperti yang didakwa,” katanya, sambil menambah bahawa beliau percaya Perdana Menteri membuat keputusan itu kerana status dan kredibiliti Zakir.

Beliau berkata bahawa keputusan untuk tidak mengekstradisi Zakir tidak mungkin menyebabkan ketegangan antara India dan Malaysia.

Telah dilaporkan sebelum ini bahawa Direktorat Penguatkuasaan India (ED) akan bekerjasama dengan Interpol untuk menahan pendakwah kontroversi Dr Zakir Naik untuk menghadapi tuduhan pengubahan wang haram berjumlah 193 crore India rupee (RM115 juta) serta pembelian hartanah di seluruh dunia.

ED dilaporkan bekerja untuk mendapatkan waran yang tidak boleh dijamin bagi penangkapan Dr Zakir dari mahkamah Mumbai.

Dr Mahathir pada tahun lepas berkata selagi Dr Zakir tidak menimbulkan masalah semasa beliau di sini, beliau tidak akan dihantar pulang.

Zakir naik telah diharamkan di beberapa negara seperti United Kingdom, Kanada dan Bangladesh, tetapi telah mendapat perlindungan di Malaysia.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button