AntarabangsaIsu SemasaKesihatan

100 Kanak-Kanak Terbunuh di India Kerana Buah Laici

Lebih 100 kanak-kanak terbunuh di wilayah Bihar di India yang mempunyai sistem kesihatan terburuk negara, kerana virus otak yang berpunca dari buah laici, kata para pegawai.

Bihar, wilayah di utara yang mempunyai 100 juta penduduk dan antara wilayah termiskin di India, juga dalam gelombang panas utama yang merupakan rekod terpanjang kedua di negara itu dan setakat ini meragut 78 nyawa.

Bihar telah bergelut dengan wabak Sindrom Encephalitis Akut (AES) sejak awal bulan Jun.

Lapan puluh lima kanak-kanak kini telah meninggal dunia di hospital kerajaan yang terbesar di wilayah itu, Sri Krishna Medical College and Hospital (SKMCH) di bandar Muzaffarpur dan 18 yang lain di hospital swasta, menurut pegawai-pegawai perbandaran dari India.

Kebanyakan mangsa mengalami kehilangan glukosa secara tiba-tiba dalam darah mereka, kata pegawai kesihatan Ashok Kumar Singh kepada AFP.

Wabak tersebut berlaku setiap tahun semasa musim panas di daerah yang sama sejak tahun 1995, biasanya bersamaan dengan musim buah laici.

Beberapa tahun yang lalu, penyelidik AS telah mengatakan bahawa penyakit otak boleh dikaitkan dengan bahan toksik yang terdapat dalam buah.

Mereka juga mengatakan lebih banyak kajian diperlukan untuk mendedahkan penyebab penyakit, yang menyebabkan sawan, keadaan mental yang berubah dan kematian dalam lebih daripada satu pertiga kes.

Seorang doktor memberitahu saluran TV tempatan bahawa SKMCH tidak dilengkapi kemudahan untuk mengendalikan pesakit yang kebanyakannya dalam keadaan separa sedar.

Image result for aes disease india

Dikenali secara tempatan sebagai Chamki Bukhar, penyakit itu meragut 150 nyawa pada 2014.

Sementara itu, negeri itu telah mengalami suhu sekitar 45 darjah Celcius (113 Fahrenheit) selama beberapa hari, dan pihak berkuasa telah mengenakan sekatan.

Panas yang teruk di sana membunuh 78 orang, kebanyakannya berusia di atas 50 tahun di tiga daerah sejak Sabtu petang, kata pejabat tempatan Sandeep Kumar kepada AFP.

Lebih 130 orang lagi menjalani rawatan kecemasan untuk penyakit panas di pelbagai hospital.

Pihak berkuasa di daerah Gaya yang telah menanggung gelombang panas memohon undang-undang India untuk melarang penduduk keluar untuk urusan kerja yang tidak perlu.

Majistret di daerah itu juga mengharamkan kerja pembinaan dan program luar antara jam 11:00 pagi dan 4:00 malam.

Strok haba biasanya disebabkan oleh pendedahan yang berpanjangan kepada matahari atau penggunaan tenaga fizikal dalam suhu tinggi.

Suhu siang hari di seluruh bahagian besar India adalah di atas 40 darjah Celsius selama 32 hari yang lalu, hanya satu hari kurang berbanding cuaca panas terburuk pada 1988.

Suhu tertinggi adalah 50.3 darjah Celsius di bandar Churu di negeri padang pasir utara Rajasthan baru-baru ini.

Strok haba telah menyebabkan lebih daripada 36 orang mati di selatan India dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Sebahagian besar India juga terancam akibat kemarau, dengan hujan monsun tahunan yang belum tiba.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close