AntarabangsaIsu Semasa

AS Elak Perang Dengan Iran, Minta Sokongan Dunia

Amerika Syarikat tidak mahu berperang dengan Iran tetapi akan mengambil segala tindakan yang perlu, termasuk diplomasi dengan negara lain untuk menjamin navigasi yang selamat di laluan perkapalan penting di Timur Tengah, Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo berkata semalam.

Ketegangan AS-Iran semakain memuncak berikutan tuduhan oleh pentadbiran Presiden AS Donald Trump bahawa Tehran melakukan serangan Khamis lalu pada dua kapal tangki minyak di Teluk Oman, laluan perkapalan minyak penting. Iran bagaimanapun telah menafikan dakwaan itu.

“Kami tidak mahu perang. Kami telah melakukan apa yang termampu untuk mengelaknya,” kata Pompeo dalam satu wawancara dengan Fox News.

“Orang Iran harus memahami dengan jelas bahawa kami akan terus mengambil tindakan yang akan menghalang mereka daripada memulakan peperangan.”

Pompeo, bekas pengarah CIA, juga mempertahankan tuduhan bahawa Iran bertanggungjawab atas serangan itu, dengan mengatakan terdapat bukti lain di luar rakaman video yang dikeluarkan minggu lalu.

“Komuniti perisikan mempunyai banyak data, banyak bukti. Dunia akan menyaksikannya,” ujar Pompeo.

Arab Saudi pada hari Sabtu menyertai Amerika Syarikat dalam menyalahkan Iran atas serangan itu dan meminta komuniti antarabangsa mengambil tindakan segera untuk menyelamatkan bekalan tenaga di Teluk itu.

Selat Hormuz adalah laluan transit utama untuk minyak dari Arab Saudi, pengeksport minyak mentah terbesar dunia, dan pengeluar Teluk yang lain.

Pompeo berkata Amerika Syarikat akan mengambil “semua tindakan yang diperlukan, diplomatik dan sebaliknya” untuk menjamin laluan selamat melalui lorong perkapalan penting terbabit.

Setiausaha negara itu berkata AS sedang membincangkan tindak balas antarabangsa yang mungkin diperlukan dan mengatakan beliau telah membuat beberapa panggilan kepada pegawai asing pada hari Sabtu mengenai serangan itu.

Pompeo menyebut China, Jepun, Korea Selatan dan Indonesia sebagai negara yang sangat bergantung pada kebebasan navigasi melalui selat itu.

“Saya yakin apabila mereka melihat risiko, risiko ekonomi mereka sendiri dan rakyat mereka sendiri dan tingkah laku keterlaluan Republik Islam Iran, mereka akan menyertai kami dalam hal ini.”

Amerika Syarikat telah bermusuh dengan Iran atas program nuklearnya, dan telah menyalahkan negara Timur Tengah itu untuk tindakan pencerobohan lain pada bulan-bulan kebelakangan ini termasuk serangan sebelumnya terhadap kapal tangki minyak pada bulan Mei dan sasaran serangan dron AS di Yaman .

Dalam temuramah televisyen yang berasingan bersama Face of the Nation of CBS, Pompeo menyatakan kemungkinan tindakan ketenteraan AS di rantau ini tetapi enggan membincangkan apa bentuk yang mungkin diambil.

Beberapa Parti Republik kongres yang konservatif semalam meminta pentadbiran Trump untuk mengambil tindakan yang keras.

Senator Tom Cotton, ahli jawatankuasa Senat dan Perkhidmatan Perisikan Senat, memberitahu CBS: “Serangan yang tidak diprovokasi terhadap perkapalan komersial perlu ditangani dengan ketenteraan” yang katanya Trump sudah diberi kuasa untuk melancarkannya di bawah undang-undang AS.

Steve Scalise, House of Representatives No. 2, berkata Rumah Putih telah memberi taklimat kepada Kongres mengenai Iran.

“Kami tidak mahu melibatkan operasi ketenteraan tetapi kami perlu bertindak sewajarnya,” katanya kepada Meet the Press NBC.

Walau bagaimanapun, Wakil Demokrat Adam Schiff, meragui keupayaan Amerika untuk mendapatkan komuniti antarabangsa untuk melindungi lorong perkapalan dan mengenakan sekatan, dengan mengatakan AS telah kehilangan sekutunya.

Beliau berkata bukti yang menunjukkan Iran berada di belakang serangan pada hari Khamis adalah “menarik.”

“Masalahnya ialah kita sedang bergelut untuk meyakinkan sekutu kita untuk menyertai kita dalam apa jua bentuk respons dan ia menunjukkan betapa terpencilnya Amerika Syarikat,” katanya kepada CBS.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close