MalaysiaPolitik

Ahli Bersatu Perlu Belajar Dari Kegagalan Lalu

Ahli-ahli dan kepimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) perlu belajar dari kegagalan parti untuk memenangi banyak kerusi dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) tahun lalu.

Pengerusi Bersatu Tun Dr Mahathir Mohamad berkata ini adalah kerana daripada 52 kerusi yang dipertandingkan oleh calon dari parti, hanya 13 kerusi yang dimenangi oleh parti itu.

“Salah satu sebab kita tidak mendapat banyak wakil rakyat adalah kerana kita parti baru dan parti baru tidak akan dapat banyak undi dan sokongan daripada rakyat.

“Tapi Kita sekarang sudah berusia tiga tahun, dan jika kita bekerja keras, kita akan dapat mengekalkan kedudukan kita sebagai parti pemerintah di negara ini,” katanya di Majlis Makan Malam Sejuta Kenangan yang dianjurkan oleh pemimpin bahagian, pemimpin pergerakan Srikandi dan Armada Bersatu di Pusat Konvensyen Setia City.

Program ini dianjurkan untuk mengumpul dana untuk pengurusan parti dan sayap parti.

Dr Mahathir, yang juga Perdana Menteri, berkata setiap pemimpin bahagian Bersatu perlu bekerja keras untuk meningkatkan bilangan keahlian parti kerana ini akan membolehkan parti memastikan sokongan daripada pengundi dalam pilihan raya umum akan datang.

“Pengikut adalah penting kerana dalam parti politik kita memerlukan sokongan daripada ahli-ahli. Dalam pilihan raya umum juga, kita memerlukan banyak tenaga untuk menjalankan kerja parti.

“Jika keanggotaan tidak mencukupi, sukar bagi kita untuk mencapai kemenangan,” katanya.

Sementara itu, Dr Mahathir berkata setiap sumbangan yang disalurkan ke mana-mana parti politik mestilah melalui akaun parti rasmi dan dikeluarkan dengan resit.

“Ini kerana zaman sekarang tidak lagi seperti zaman dahulu,” katanya sambil menambah bahawa terdapat peraturan yang harus diikuti sekarang.

“Kami mengakui bahawa parti-parti politik memerlukan wang untuk memastikan pelbagai program berjalan lancar, serta memenangi pilihan raya umum,” katanya.

Beliau berkata ia merupakan peraturan baru yang mesti dipatuhi kerana diakui bahawa semua parti politik memerlukan dana untuk melaksanakan pelbagai program untuk memenangi pilihan raya umum.

Show More

Related Articles

Back to top button