AntarabangsaIsu Semasa

Kim Jong Nam Dibunuh Kerana Memberi Maklumat Kepada CIA?

Kim Jong Nam, abang tiri pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un yang dibunuh di Malaysia pada 2017, didakwa menjadi pemberi maklumat kepada Agensi Perisikan A.S. (CIA), lapor Wall Street Journal.

Jurnal itu memetik sumber “seorang yang tidak dikenali yang mengetahui perkara itu” dan berkata banyak butir hubungan Kim Jong Nam dengan CIA masih tidak jelas.

Jurnal itu memetik sumber sebagai berkata “Terdapat perhubungan” antara CIA dan Kim Jong Nam. Tetapi Reuters tidak dapat mengesahkan kesahihan laporan terbabit.

Bekas pegawai-pegawai juga berkata Kim Jong Nam kemungkinan mempunyai hubungan dengan perkhidmatan keselamatan negara-negara lain, terutamanya China, kata Jurnal itu.

Peranan Kim Jong Nam sebagai seorang pemberi maklumat CIA disebut dalam sebuah buku baru mengenai Kim Jong Un, “The Great Successor,” oleh wartawan Washington Post Anna Fifield yang akan diterbitkan.

Berdasarkan sumber dari seseorang yang berpengetahuan tentang CIA, Fifield berkata Kim Jong Nam biasanya bertemu dengan pengurusnya di Singapura dan Malaysia.

Buku itu mengatakan bahawa rakaman kamera keselamatan dari perjalanan terakhir Kim Jong Nam ke Malaysia menunjukkannya di sebuah lif hotel dengan lelaki Asia yang dilaporkan sebagai agen risikan A.S.

Ia berkata beg Kim Jong Nam mengandungi $120,000 tunai, yang mungkin telah dibayar untuk aktiviti berkaitan perisikan, atau pendapatan daripada perniagaan kasino.

Pegawai Korea Selatan dan A.S. mengatakan bahawa pihak berkuasa Korea Utara telah mengarahkan pembunuhan Kim Jong Nam, yang telah mengkritik pemerintahan dinasti keluarganya. Bagaimanapun, Pyongyang menafikan dakwaan itu.

Dua wanita didakwa meracuni Kim Jong Nam dengan mencampakkan cecair VX, sejenis bahan kimia terlarang, di lapangan terbang Kuala Lumpur pada Februari 2017. Malaysia membebaskan Doan Thi Huong, warganegara Vietnam, pada bulan Mei, dan warga Indonesia Siti Aisyah pada bulan Mac.

Menurut Jurnal itu, orang itu berkata, Kim Jong Nam datang ke Malaysia pada Februari 2017 untuk bertemu dengan kenalan CIAnya, walaupun itu mungkin bukan satu-satunya tujuan perjalanan.

Presiden A.S. Donald Trump dan Kim Jong Un telah bertemu dua kali di Hanoi pada bulan Februari dan Singapura pada Jun lalu, seolah-olah membina muhibah peribadi tetapi gagal untuk bersetuju dengan perjanjian untuk menahan sekatan A.S. sebagai pertukaran untuk Korea Utara meninggalkan program nuklear dan misil.

Show More

Related Articles

Back to top button