MalaysiaPolitik

Pelantikan Latheefa Koya, PH Mungkir Janji Lagi?

Kerajaan Pakatan Harapan perlu memformalkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), cadang Bersih 2.0 selepas pemilihan kontroversi Latheefa Koya sebagai ketua agensi terbabit.

Walaupun bekas ahli PKR itu sesuai untuk jawatan itu, Bersih 2.0 selaku pemantau pilihan raya berkata ia bimbang terhadap tindakan unilateral Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam pelantikan itu.

Bersih juga menegaskan bahawa bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak telah menggunakan prerogatif yang sama untuk membuat perubahan di institusi utama semasa kemuncak skandal 1MDB pada tahun 2015.

“Walaupun undang-undang semasa membolehkan PM menasihati Raja untuk melantik sesiapa sahaja yang dikehendaki, kuasa yang hampir mutlak di tangan PM itu tidak sesuai dengan sistem demokrasi parlimen kita,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

“Bekas PM Najib Razak menggunakan kuasa yang sama untuk melantik sekutu-sekutunya dalam jawatan penting negara untuk melarikan diri dari skandal 1MDB.”

Bersih 2.0 juga mengingatkan PH bahawa mereka diundi kerana janji untuk membawa pembaharuan untuk memulihkan integriti kerajaan dan institusi-institusi berkaitan.

PH kini mesti bergerak untuk melaksanakan reformasi sedemikian dengan segera, bermula dengan memperkenalkan pindaan yang akan menghapuskan agensi-agensi seperti SPRM dari bawah kuasa eksekutif langsung.

“Melainkan jika proses pelantikan dilembagakan, ada risiko bahawa semua pelantikan yang baik setakat ini dapat dibatalkan dalam satu hari jika PM seterusnya menginginkannya,” katanya.

“Sebagai sebuah negara, kita tidak boleh berharap dan bergantung kepada niat baik dan rahmat PM tetapi kita memerlukan institusi dan proses yang kuat dan bebas untuk memegang PM dan semua pegawai awam yang bertanggungjawab.”

Dalam pada itu, Malaysian Bar menyatakan kebimbangan yang sama tentang bagaimana Latheefa dilantik dan kesesuaiannya untuk peranan terbabit dengan mengatakan bahawa kedua-duanya akan mendedahkan SPRM untuk menimbulkan konflik kepentingan.

Pejabat Perdana Menteri secara tidak diduga mengumumkan lantikan Latheefa sebagai ketua SPRM baru pada hari Selasa (4 Mei) dan ia menerima sambutan hangat dari rakyat Malaysia.

Semasa rumah terbuka Hari Raya kerajaan, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengesahkan beliau membuat keputusan secara sepihak dan tidak berunding dengan Kabinetnya kerana tidak mahu terikat dengan pandangan mereka.

Beliau mengakui bahawa pelantikan itu tidak konsisten dengan janji manifesto, tetapi berpendapat bahawa ia tidak adil jika PH tidak dapat memberi ganjaran kepada mereka yang bekerja keras untuk membantu memenangi pilihan raya umum.

Latheefa Koya telah membuat sejarah dengan menjadi wanita pertama Malaysia untuk mengetuai SPRM. Beliau dijangka menjadi ketua pesuruhjaya SPRM yang kelima, menggantikan Datuk Seri Mohd Shukri Abdull, berkuat kuasa dari 1 Jun.

Show More

Related Articles

Back to top button