Bisnes & Ekonomi

Grab Wajibkan Gambar Swafoto Untuk Pengguna

Syarikat e-panggilan gergasi, Grab akan mewajibkan penumpang untuk mengemukakan swafoto untuk menggunakan perkhidmatannya bermula 12 Julai dalam usaha untuk menjadikan platformnya lebih selamat bagi kedua-dua pemandu dan penumpang.

Pengesahan swafoto yang merupakan sebahagian daripada teknologi pengimbasan wajah Grab akan berperanan membantu polis menyiasat pembunuhan salah seorang pemandunya pada bulan Mei.

Dalam pengumuman melalui aplikasinya, Grab memaklumkan bahawa semua penumpang dikehendaki menyediakan swafoto bermula pada 12 Julai.

Ia berkata swafoto adalah pengesahan identiti wajib dan akan digunakan untuk mengesahkan identiti penumpang untuk tempahan masa depan.

“Kami telah memperkenalkan pengesahan penumpang melalui swafoto sebagai sebahagian daripada usaha kami untuk membina platform yang lebih selamat untuk anda dan rakan kongsi pemandu kami.

“Swafoto adalah untuk pengesahan identiti, keselamatan dan boleh digunakan untuk membantu pihak berkuasa apabila diperlukan,” kata Grab di laman webnya.

Untuk mengelakkan identiti palsu, Grab boleh meminta penumpang untuk menghantar swafoto untuk mengesahkan identiti mereka apabila diperlukan.

Grab juga memberi jaminan kepada penumpang bahawa identiti dan maklumat peribadi mereka selamat dan tidak akan dikongsi dengan pemandu dan pedagangnya.

Ciri swafoto adalah sebahagian daripada teknologi pengimbasan wajah Grab yang pertama kali diumumkan bersama Menteri Pengangkutan Anthony Loke pada bulan April.

Menurut Grab, teknologi ini telah membantu pihak berkuasa menahan dua orang suspek dalam rompakan dan pembunuhan baru-baru ini, Mohd Graha Mohd Hanafiee Jaafar di Tuaran, Sabah.

Grab berkata semasa siasatan, ia memberikan maklumat kepada polis, termasuk gambar suspek, dan maklumat yang diperlukan dari ciri pengesahan swafoto penumpang yang dibina ke dalam aplikasinya.

Walau bagaimanapun, pengesahan swafoto tidak boleh menjadi alternatif kepada peraturan e-panggilan Kementerian Pengangkutan yang menghendaki penumpang mengemukakan gambar kad pengenalan atau pasport mereka semasa mendaftar untuk akaun dengan mana-mana platform e-panggilan.

Keperluan untuk mendaftar bukan hanya untuk pemandu tetapi juga penumpang adalah sebahagian daripada peraturan Kementerian Pengangkutan yang akan dikuatkuasakan pada bulan Julai.

Menurut Garis Panduan Perkhidmatan E-Perkhidmatan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD), Seksyen 5.2 menyatakan bahawa kedua-dua pemandu dan penumpang mesti memberi nama penuh mereka, salinan kad pengenalan atau pasport mereka, dan nombor telefon mereka.

Ketua Pengarah APAD Azlan Shah Parames Albakri berkata pengawal selia juga menggalakkan syarikat mengikuti jejak Grab dalam menggunakan teknologi sebagai keperluan kawalan tambahan jika foto IC mungkin sudah lama atau sudah lapuk.

Mengenai kebimbangan privasi, Azlan Shah berkata syarikat perlu mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi. Beliau menganggarkan terdapat kira-kira 275,000 pengguna e-hailing di Malaysia.

Show More

Related Articles

Back to top button