BudayaGaya HidupKesihatan

Faktor Mengapa Wanita Hidup Lebih Lama Berbanding Lelaki Di Seluruh Dunia

Menurut laporan keseluruhan Statistik Kesihatan Dunia tahun 2019, jangka hayat wanita adalah lebih lama berbanding lelaki di seluruh dunia, khususnya negara-negara berpendapatan tinggi, dengan jurang jangka hayat antara negara-negara terkaya dan negara-negara termiskin sebanyak 18.1 tahun.

Walaupun angka-angka ini mungkin tidak difahami oleh khalayak ramai, namun memperhalusi dan menterjemah data-data ini membantu pihak berwajib untuk mengenal pasti siapa yang tertinggal dalam aspek kesihatan dan mengapa mereka tertinggal.

Menurut Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Pengarah WHO, “Di sebalik angka dan nombor dalam statistik ini adalah seorang individu, sebuah keluarga, sebuah komuniti atau sebuah negara. Tugas kami adalah untuk menggunakan data ini untuk merangka polisi-polisi berdasarkan pembuktian dan fakta, dalam usaha mendekatkan lagi semua orang kepada dunia yang lebih selamat dan adil”

 

Faktor Utama Mengapa Wanita Hidup Lebih Lama

Daripada laporan ini, didapati bahawa dalam negara atau keadaan di mana wanita mempunyai akses terhadap perkhidmatan kesihatan, kadar kematian ibu menurun dan jangka hayat wanita bertambah.

Faktor ini membantu untuk memperjelaskan mengapa wanita hidup lebih lama berbanding lelaki.

Turut ditemui bahawa dalam kebanyakkan situasi, akses terhadap servis kesihatan bagi lelaki adalah kurang berbanding wanita dan mereka lebih cenderung untuk mati akibat penyakit yang boleh dicegah, penyakit tidak berjangkit yang boleh dirawat serta kemalangan jalan raya.

Mengikut sifir yang sama, jurang antara jangka hayat wanita dan lelaki menjadi kecil dalam situasi atau negara di mana akses terhadap servis kesihatan bagi wanita itu terhad.

Sebagai contoh, dalam negara-negara berpendapatan rendah, di mana servis kesihatan adalah sedikit dan sukar diakses, 1 dalam 41 wanita mati akibat punca-punca maternal berbanding 1 dalam 3300 wanita dalam negara-negara berpendapatan tinggi.

Dalam lebih 90% negara-negara berpendapatan rendah, terdapat kurang daripada 4 rumah jagaan dan bidan bagi setiap 1000 penduduk.

 

Perbezaan Sikap Antara Lelaki Dan Wanita

Dalam mengkaji mengapa wanita hidup lebih lama, akses terhadap kesihatan memainkan peranan, dan didapati bahawa terdapat perbezaan sikap dan tingkah laku antara lelaki dan wanita dalam mendapatkan rawatan.

Apabila berdepan dengan penyakit atau diagnosis yang sama, lelaki akan lebih cenderung untuk tidak mendapatkan rawatan.

Sebagai contoh, dalam negara yang mengalami epidemik HIV yang menyeluruh, didapati lelaki kurang cenderung untuk mendapatkan ujian HIV berbanding wanita di samping kurang terbuka atau kurang cenderung untuk mendapatkan rawatan antiretroviral dan lebih cenderung untuk mati akibat penyakit-penyakit berkaitan AIDS berbanding wanita.

Begitu juga dalam penyakit Tuberkulosis, pesakit lelaki kurang terbuka atau cenderung untuk mendapatkan rawatan berbanding pesakit wanita.

 

Kematian Awal Pada Lelaki Lebih Kerap Berlaku

Laporan ini juga menunjukkan perbezaan punca kematian dalam kalangan lelaki dan wanita – sesetengahnya adalah faktor biologi, ada yang dipengaruhi faktor persekitaran dan masyarakat, dan ada yang disebabkan oleh faktor ketersediaan dan penggunaan servis kesihatan.

Berdasarkan laporan ini, daripada 40 punca kematian utama, 33 daripadanya menyebabkan kematian pramatang dalam lelaki berbanding wanita. Sebagai gambaran, kemungkinan untuk seseorang yang berusia 30 tahun mati akibat penyakit tidak berjangkit sebelum usia 70 tahun adalah sebanyak 44% lebih tinggi dalam kalangan lelaki berbanding wanita.

Peratusan kematian global akibat bunuh diri adalah 75% lebih tinggi dalam kalangan lelaki berbanding wanita dalam tahun yang sama.

Merujuk kepada kemalangan jalan raya, kadar kematian lelaki adalah lebih dua kali ganda berbanding wanita selepas usia 15 tahun, dan kadar kematian akibat homisid adalah 4 kali ganda untuk lelaki berbanding wanita. Kesemuanya menyumbang kepada mengapa dan bagaimana wanita hidup lebih lama berbanding lelaki.

Namun Jangka Hayat Manusia Meningkat

Walaupun angka-angka dan fakta berkaitan jangka hayat wanita yang lebih panjang ini merisaukan, hakikatnya, jangka hayat seluruh dunia telah meningkat sejak tahun 2000.

Kita telah bergerak jauh ke hadapan bagi perihal pemanjangan jangka hayat, dengan peningkatan kadar kelahiran sebanyak 5.5 tahun (dari 66.5 kepada 72.0 tahun) pada tahun 2016 berbanding tahun 2000.

Seperti di dalam laman Hellodoktor, seseorang juga mampu berharap untuk hidup sepenuhnya hingga ke usia 63.3 tahun pada tahun 2016, berbanding 58.5 tahun pada tahun 2000.

Walau bagaimanapun, di sebalik statistik yang menunjukkan wanita hidup lebih lama berbanding lelaki ini, satu perkara yang kekal konsisten adalah jangka hayat masih dipengaruhi oleh pendapatan.

Satu dalam 14 bayi yang dilahirkan dalam komuniti berpendapatan rendah dianggarkan akan mati sebelum usia 5 tahun.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close