AntarabangsaIsu Semasa

New Delhi Janjikan Pengangkutan Awam Percuma Untuk Wanita

New Delhi merancang untuk menyediakan perkhidmatan bas dan rangkaian metro yang dikendalikan oleh kerajaan secara percuma untuk penumpang wanita, dengan harapan penggunaan pengangkutan awam yang lebih tinggi akan meningkatkan keselamatan wanita di salah satu kawasan metropolitan yang terbesar di dunia yang diserang oleh jenayah terhadap wanita.

Pengumuman oleh Ketua Menteri Delhi, Arvind Kejriwal dibuat beberapa bulan menjelang pilihan raya di wilayah itu kerana partinya menghadapi perjuangan yang sukar dari parti Bharatiya Janata (BJP) pimpinan Perdana Menteri Narendra Modi.

“Pengangkutan awam dianggap paling selamat bagi wanita dan oleh itu kerajaan memutuskan… semua bas dan metro adalah percuma untuk wanita,” kata Kejriwal kepada pemberita.

Dengan jumlah penduduk sekitar 26 juta orang di mana hampir separuh adalah wanita, Delhi mencatatkan kadar tertinggi jenayah terhadap wanita di India, menurut rekod jenayah persekutuan paling terkini yang dikeluarkan pada tahun 2017.

Jenayah jantina telah menjadi isu politik yang serius di Delhi sejak 2012 ketika kes rogol seorang wanita berusia 23 tahun membawa ribuan orang ke jalan raya dalam protes besar-besaran.

Tetapi BJP dan beberapa aktivis hak wanita menolak cadangan itu dan mengatakan ia hanyalah gimik sebelum pilihan raya diadakan pada awal tahun 2020.

Parti Bharatiya Janata Modi (BJP), yang memenangi kesemua tujuh kerusi parlimen Delhi dalam pilihan raya umum yang berakhir bulan lalu, berkata tidak ada bas yang cukup di Delhi untuk kaum wanita yang ramai.

“Ini satu idea yang baik, tidak ada masalah dengannya,” kata ketua Delhi BJP Manoj Tiwari kepada wartawan, sambil menambah mereka mempunyai rencana yang sama jika menang di Delhi.

“BJP juga akan cuba membuat semua bas percuma di Delhi. Kami sedang berusaha tetapi kami akan mengumumkannya selepas butirannya siap.”

Ranjana Kumari, pengarah Pusat Penyelidikan Sosial, kumpulan penyokong wanita berpusat di Delhi berkata pengangkutan percuma bukan penyelesaian jangka panjang, menegaskan bahawa kerajaan Delhi gagal memenuhi janji manifesto, termasuk penyediaan CCTV dan pegawai rondaan dalam bas.

“Kenapa tidak ada usaha seperti itu? Mengapa tidak meletakkannya ke tempat yang betul?” Kumari memberitahu Reuters.

Di media sosial juga banyak wanita yang kritis terhadap rancangan Kejriwal, mengatakan keselamatan yang lebih baik adalah lebih utama dari pengangkutan percuma.

“Maaf tuan, kami mahu perjalanan yang selamat dan terjamin, bukannya percuma,” kata pengguna Twitter Shruti Vats, menggunakan hashtag “WomenSayNoToFreeMetro”.

Show More

Related Articles

Back to top button