AntarabangsaIsu Semasa

Kenderaan China Uji Biodesel Mengandungi Minyak Sawit Malaysia

Sebanyak 180 lori sampah akan menggunakan biodiesel yang mengandungi minyak kelapa sawit Malaysia dalam satu projek perintis untuk menguji kelayakan kenderaan itu di China.

Program ini akan dijalankan oleh Tsinghua University dengan kerjasama Beijing TUS-Deqing Bioenergy dan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Menteri Industri Utama, Teresa Kok, yang berada di China untuk mempromosikan minyak kelapa sawit, menyaksikan majlis menandatangani memorandum perjanjian (MoA) antara ketiga-tiga pihak. Kok berkata projek itu dijangka bermula dalam beberapa bulan akan datang.

Beliau berkata untuk permulaan, 180 kenderaan pembersihan di Zhaoqing, wilayah Guangdong selatan, akan diisi dengan biodiesel campuran yang mengandungi 5%, 10% dan 20% minyak kelapa sawit.

“Ia akan dijalankan selama 20 bulan, termasuk 12 bulan ujian lapangan. Mereka perlu mengkaji prestasi biodiesel pada kenderaan ini sepanjang empat musim kerana minyak kelapa sawit adalah minyak tropika dan suhu sejuk menyebabkan ia menjadi pepejal,” kata Kok.

Beijing TUS-Deqing Bioenergy adalah anak syarikat TUS Clean Energy, cabang komersial dari Tsinghua University.

Kok berkata university itu, sebuah institusi penyelidikan terkemuka di China, juga merancang untuk melabur dalam projek untuk mengubah suai loji biodiesel sedia ada di Malaysia menggunakan teknologi enzimatiknya.

“Beberapa produk biodiesel yang dihasilkan di kilang ini akan dieksport ke China,” katanya.

MoA itu adalah susulan kepada memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani antara Tsinghua University dan MPOB semasa lawatan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ke China pada Ogos tahun lepas.

MoU terbabit membuka jalan bagi kedua-dua pihak untuk bersama-sama membangunkan program untuk mempromosikan biodiesel sawit Malaysia di China dan menjalankan penyelidikan teknikal mengenai penggunaan minyak sawit dalam pelbagai sektor, termasuk stok makanan dan pengangkutan.

Pada masa ini, Malaysia telah melaksanakan program B10 (10% biodiesel sawit dan diesel petrol 90%) di sektor pengangkutan di seluruh negara selama beberapa bulan.

“Setakat ini, tidak ada aduan. Kami berharap dapat meningkatkan pencampuran biodiesel kepada 20% tidak lama lagi berikutan faedah hijaunya yang tidak ternilai,” kata Kok.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close