MalaysiaPolitik

Wujud Cubaan Menyingkirkan Ahli UMNO Yang Berkontroversi?

Tidak wujud rancangan untuk memecat sesiapa dari Umno, sama ada Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi atau Datuk Seri Najib Razak, kata Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan.

“Persoalan untuk menyingkirkan sesiapa dari jawatan mereka dalam Umno melalui pindaan kepada perlembagaan parti tidak timbul. Tidak ada percubaan untuk menolak siapa pun dari parti,” kata Mohamad, yang kini sedang melaksanakan tugas Presiden Umno.

Mohamad mengulas laporan media pada hari Khamis (30 Mei) bahawa terdapat cadangan untuk meminda perlembagaan parti itu dan percubaan tersebut didakwa dimulakan oleh beliau dan pemimpin Umno lain untuk memastikan Ahmad Zahid dan Najib tidak kembali atau mengekalkan kedudukannya dalam parti itu .

Mohamad berkata dakwaan bahawa beliau mahu menggulingkan Ahmad Zahid menerusi pindaan perlembagaan parti adalah tidak benar.

“Tidak ada kebenaran dalam tuduhan itu. Ketua Jawatankuasa Pindaan Perlembagaan Datuk Seri Khaled Nordin, yang dilantik oleh Ahmad Zahid sendiri, masih dalam proses mengumpul tindak balas ahli Umno dari semua negeri.

“Majlis Tertinggi Umno akan mengadakan perjumpaan satu hari untuk membincangkan dan menganalisis cadangan dan tindak balas yang diterima.

“Kemudian, Majlis Tertinggi akan membawa pindaan yang dicadangkan kepada mesyuarat agung yang dibahaskan oleh perwakilan dari seluruh negara sempena perhimpunan tahunan Umno pada bulan November.

“Apa yang kita mahu lihat dari pindaan kepada perlembagaan Umno ialah Umno lebih terbuka dan lebih mudah bagi semua orang dan sesiapa yang mahu menjadi ahli,” kata Mohamad.

Bekas Perdana Menteri Najib meletak jawatan sebagai presiden parti selepas pilihan raya umum yang lalu, membuka jalan bagi Ahmad Zahid untuk memegang jawatan presiden.

Ahmad Zahid, yang kini menghadapi 47 tuduhan pengubahan wang haram, pecah amanah dan rasuah, menyerahkan tugasnya kepada Mohamad apabila ahli Umno keluar parti beramai-ramai Disember lalu.

Ahmad Zahid masih belum mengosongkan kedudukannya sebagai presiden, tetapi ada cubaan dari dalam Umno yang mahu jawatan itu diserahkan sepenuhnya kepada Mohamad.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close