MalaysiaPolitik

Hanya Ada Satu Cara Untuk PH Kekal Relevan

Kerajaan Pakatan Harapan masih bergelut dengan isu sebenar dan isu sampingan setahun selepas berkuasa. Begitu banyak yang dikatakan mengenai prestasi kerajaan sekarang ini.

Malah Perdana Menteri sendiri tidak memberikan markah tinggi kepada ahli Kabinetnya. Dr Mahathir menyedari bahawa rakan-rakan Kabinetnya adalah kumpulan campuran dari individu yang tahu bekerja sehinggalah kepada individu yang tidak tahu menguruskan kementeriannya.

Pengkritik yang paling terkenal mengenai Kabinet beliau adalah penasihat media dan komunikasinya, Datuk Kadir Jasin yang sentiasa waspada dan kritikal terhadap tindak-tanduk kerajaan.

Rakyat juga sedang memerhati ahli politik dengan teliti. Mereka adalah orang-orang yang telah mengkritik kerajaan terdahulu. Adalah mudah untuk mengkritik dan mengutuk tetapi tidak mudah untuk mengemukakan dasar yang boleh dilaksanakan untuk rakyat.

Rakyat mahukan tindakan yang ketara. Kadir berpendapat bahawa setahun adalah terlalu lama bagi sesiapa sahaja untuk mempelajari sesuatu. Beliau malah menyarankan kerajaan untuk meletakkan jawatan jika tidak mampu memenuhi kehendak rakyat.

Terdapat had untuk permainan menuding jari kepada kerajaan dahulu. Kejayaan kempen “Malu Apa Bossku” oleh bekas perdana menteri membuktikan betapa mudahnya sentimen dapat dialih ke arah yang berbeza.

Persepsi di luar sana adalah isu sehari-harian yang masih belum diselesaikan. Kos sara hidup sangat tinggi untuk golongan berpendapatan rendah. Harga barang keperluan juga tidak turun.

Malangnya, GST sudah tiada untuk dipersalahkan. Ekonomi juga belum pulih ke tahap yang sepatutnya. Syarikat-syarikat membuang pekerja. Pengangguran, terutamanya dalam kalangan graduan, amat membimbangkan.

Kebanyakan janji manifesto PH masih belum dapat dipenuhi. Ambil contoh kes Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional yang bermasalah (PTPTN). Kekeliruan itu dapat dirasakan. Terdapat pernyataan yang bertentangan dari mereka yang bertanggungjawab. Prospek kempen yang tidak realistik kini menjerut pihak PTPTN.

Di luar sana, isu politik semakin memburuk berbanding sebelumnya dengan isu perkauman dan agama yang dimainkan secara tidak sengaja. Negara kita kini lebih berpecah-belah berbanding sebelum ini.

Dakwaan bahawa Islam berada di bawah ancaman semakin membimbangkan orang-orang Melayu. Tuduhan bahawa agenda bumiputera sedang terkikis juga benar. Dan alasan terbaik yang digunakan ialah kerajaan ditunggang oleh pemimpin DAP dengan motif jahat mereka untuk membahayakan kepentingan Melayu dan Islam.

Kerjasama Umno-PAS adalah sesuatu yang perlu diambil serius. Jangan pernah meremehkan ancaman terhadap hak golongan majoriti. Rakyat percaya apa yang mereka mahu percaya.

Suara untuk menyelamatkan Bangsa Melayu dan Islam berada di peringkat tertinggi. Adalah sukar untuk mengabaikannya dengan kewujudan berita yang tersebar meluas di laman-laman media sosial.

Pakatan Harapan, bagaimanapun, telah menjanjikan harapan yang lebih baik untuk Malaysia. Rakyat mengundi mereka untuk harapan itu. Mereka tidak mengharapkan Pakatan untuk menyelesaikan semua masalah negara dalam satu tahun.

Rakyat hanya mahukan perubahan seperti yang dijanjikan. Tidak mudah untuk menjalaninya tetapi mereka tiada pilihan lain. PH tidak gagal menguruskan negara tetapi mereka gagal mendapatkan sokongan rakyat.

Pemimpin-pemimpin PH mempunyai rumusan yang betul untuk memenangi pilihan raya yang lalu. Kini terserah kepada mereka untuk membuktikan bahawa formula yang sama dapat membantu mereka kekal relevan dan lebih penting lagi, memenangi pilihan raya akan datang kerana empat tahun bukanlah satu tempoh masa yang lama.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close