AntarabangsaBisnes & EkonomiIsu Semasa

Krisis Pemboikotan Huawei: Adakah Malaysia Akan Terlibat?

Ketika perang teknologi antara Amerika Syarikat dan China tersebar ke negara-negara lain dengan larangan terhadap produk syarikat, termasuk telefon pintar memasuki pasaran tertentu, operasi syarikat telekomunikasi Malaysia mungkin tidak menghadapi gangguan besar.

Naib presiden kanan dan pengarah urusan Frost dan Sullivan (Malaysia) Hazmi Yusof berkata jika Malaysia juga diminta menghentikan penggunaan teknologi Huawei, ia tidak akan memberi gangguan yang besar.

“Ada telekomunikasi menggunakan peranti Huawei, tetapi kebanyakan tidak bergantung pada satu vendor untuk menghindari masalah seperti ini.”

Mengenai pelancaran 5G, di mana syarikat telekomunikasi telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Huawei, beliau berkata Malaysia belum bersedia untuk melancarkannya berdasarkan polisi atau peraturan semasa.

“Jika larangan menggunakan produk Huawei sampai ke Malaysia, kita masih mempunyai masa untuk mencari rakan kongsi lain untuk melaksanakan pelancaran 5G. Ini adalah hikmah di sebalik isu ini. “

Menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Malaysia dijangka mula menggunakan 5G menjelang 2021 atau 2022.

Awal tahun ini, Maxis Bhd menandatangani MoU dengan Huawei untuk mempercepat pelaksanaan 5G di negara ini, manakala syarikat telekomunikasi lain menggunakan modem dan router gergasi teknologi untuk menghantar isyarat Wi-Fi.

Sementara itu, wakil telekomunikasi berkata belum ada arahan untuk menghentikan penggunaan produk Huawei.

Ketegangan perdagangan antara Amerika Syarikat dan China telah meningkat sejak minggu lalu, dengan syarikat-syarikat teknologi dan AS mengumumkan senarai hitam perdagangan terhadap Huawei.

Berikutan itu, beberapa syarikat teknologi berasaskan AS, termasuk Intel, Broadcom dan Qualcomm, berhenti membekalkan komponen kepada Huawei. Google juga telah membatalkan lesen Android Huawei.

Maxis, pada hari Selasa, berkata telefon Huawei yang dikaitkan dengan penawaran produknya tidak dipengaruhi oleh keputusan Google memotong lesen Android Huawei.

“Pada ketika ini, larangan itu tidak memberi impak kepada penawaran telefon Huawei kami. Pelanggan masih boleh membeli telefon Huawei pilihan mereka dengan mana-mana tawaran Maxis.

“Huawei telah memberi jaminan kepada pelanggan bahawa produk sedia ada tidak terjejas dan pelanggan boleh meneruskan penggunaannya seperti biasa,” kata Maxis.

Beberapa negara telah menyertai Amerika Syarikat dalam memulaukan produk Huawei, dengan alasan keselamatan. Ini termasuk Australia, manakala United Kingdom dan syarikat Jepun telah menghentikan pelancaran telefon Huawei.

Dilaporkan bahawa Korea Selatan telah digesa oleh AS untuk tidak menggunakan produk Huawei di republik itu, dengan alasan keselamatan.

Show More

Related Articles

Back to top button