Isu SemasaTempatan

Malaysia Sasar Jadi “The New Tiger of Asia” – Wan Azizah

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyatakan bahawa Malaysia menyasarkan untuk menjadi “the new tiger of Asia” (Harimau baru Asia) sambil terus berusaha untuk menangani masalah-masalah dalam negara.

“Kita hari ini, cuba menyelesaikan masalah kos sara hidup, mengembalikan prestasi ekonomi negara menjadi ‘the new tiger of Asia’ (Harimau baharu Asia) serta memperkukuhkan keharmonian masyarakat,” katanya ketika berucap pada Majlis Buka Puasa Perdana Bersama Ketua-Ketua Jabatan dan Majlis Perwakilan Komuniti Kampung (MPKK) di Dewan Besar Politeknik Seberang Perai pada Khamis.

Sehubungan dengan itu, beliau berkata bahawa kerajaan sedang cuba untuk membetulkan kerosakan yang telah dilakukan dalam sistem pentadbiran, kewangan, ekonomi, perundangan, dan lain-lain ketika pemerintahan kerajaan terdahulu.

“Kita mahu melaksanakan perubahan sistemik, tetapi ia memerlukan kerjasama, kerjasama, dan sokongan daripada semua pihak khususnya pegawai kerajaan dan pemimpin MPKK,” katanya.

Wan Azizah turut menggesa ahli-ahli politik serta pegawai kerajaan untuk bekerjasama dan memainkan peranan mereka dalam memastikan rakyat akan memperoleh manfaat daripada pelbagai program serta inisiatif yang dilaksanakan oleh kerajaan.

Bercakap tentang ekonomi, beliau menyatakan bahawa ekonomi negara berada pada landasan yang betul untuk pulih, berikutan pertumbuhan yang positif dalam tiga bulan pertama.

Minggu lepas, Gabenor Bank Negara, Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus mengumumkan bahawa ekonomi Malaysia telah berkembang pada kadar 4.5% pada suku pertama tahun 2019, lebih tinggi daripada ramalan pasaran negara, iaitu 4.3%.

“Pertumbuhan ini dibantu oleh peremajaan dalam sektor pertanian terutamanya pengeluaran minyak sawit mentah dan eksport bersih yang tinggi,” ujar beliau.

Sumber: The Sun Daily

Show More

Related Articles

Back to top button