Isu SemasaTempatan

Masa Depan Yang Kabur Untuk PTPTN

Statistik menunjukkan bahawa Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak akan dapat memberi pinjaman pada masa depan berdasarkan senario kewangan semasa, kata Panel Penasihat Bebas Panel Perbadanan.

Ini bermakna pelajar yang berminat untuk memohon pinjaman PTPTN di masa depan mungkin perlu beralih kepada dana biasiswa lain, kata pengerusi panel Sheikh Shahruddin Sheikh Salim.

“Jumlah pelajar yang memerlukan pinjaman daripada PTPTN berada dalam trend menaik dan dijangka meningkat daripada 180,000 hari ini kepada 250,000 menjelang 2040,” katanya semasa sesi perundingan awam pertama PTPTN di Universiti Malaya semalam.

Empat sesi lagi perjumpaan awam dijadualkan diadakan sehingga akhir bulan Mei.

Menggambarkan perkara itu sebagai “kepentingan nasional”, beliau berkata: “Memandangkan hutang RM40bil PTPTN mempunyai implikasi kewangan yang besar bagi negara dan pembayar cukai, kami menggesa rakyat Malaysia mengkaji semula 10 idea besar dan menimbang dengan pendapat mereka.

“Masa depan pembiayaan pendidikan tinggi memberi kesan kepada setiap orang Melayu. Walaupun peminjam sekarang mungkin merasakan bahawa mereka adalah kumpulan terbesar yang terjejas oleh polisi pembayaran PTPTN, terdapat kumpulan besar yang mungkin tidak menyedari bahawa mereka juga mempunyai kepentingan penting dalam keputusan yang perlu dibuat,” katanya.

Sheikh Shahruddin berharap semua pihak termasuk ibu bapa, pelajar, majikan, NGO, institusi kewangan dan anggota parlimen akan bekerjasama dan memberikan maklum balas yang sangat diperlukan.

Pada 16 Mei, PTPTN mengumumkan permulaan proses perundingan awam yang bertujuan untuk mendapatkan maklum balas mengenai idea skim pembayaran balik pinjaman yang mampu dimiliki dan langkah-langkah untuk memperbaiki kemapan pinjaman PTPTN untuk generasi akan datang.

10 idea besar yang diperkenalkan adalah penangguhan pembayaran balik bagi mereka yang berpendapatan di bawah RM2,000, atau untuk mereka yang berpendapatan kurang daripada RM4,000, melaksanakan Pembayaran Melalui Gaji, pemotongan gaji mandatori, melaksanakan penguatkuasaan penuh dengan mengambil tindakan undang-undang, menguatkuasakan langkah ketat terhadap penghutang, melaksanakan sistem penjamin, menggantikan biasiswa penuh dengan pengecualian separa untuk graduan kelas pertama, meningkatkan ujrah 1% saat ini untuk peminjam pinjaman baru, dan mengurangkan atau menghentikan pinjaman kepada institusi dan kursus swasta yang tidak diiktiraf.

Mereka yang ingin menyumbang pandangan boleh log masuk di https://www.ptptn.gov.my/kertas-konsultasi-rakyat/

Show More

Related Articles

Back to top button