MalaysiaPolitik

Penubuhan Parti Negara Untuk Memerangi Rasuah

Jawatankuasa protem Parti Negara (Negara) telah mengemukakan permohonannya kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) untuk parti itu dibentuk secara rasmi.

Parti itu telah mendasarkan platform politiknya pada satu tujuan iaitu untuk memerangi rasuah.

Presiden protem Negara, Datuk Mohamad Ezam Mohd Nor memberitahu pemberita bahawa Negara akan menjadi parti politik berbilang kaum yang bebas, yang mengakui komitmen kerajaan untuk memerangi rasuah terutama Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Perdana menteri sangat konsisten dan tegas dalam memerangi rasuah, inilah sebabnya kita berpendapat Dr Mahathir harus dibenarkan untuk kekal sebagai perdana menteri atau sekurang-kurangnya sehingga tiga tahun,” katanya kepada pemberita selepas bertemu dengan RoS.

Turut hadir ialah anggota jawatankuasa protem lain – timbalan presiden Dr Ng Rui Wei, naib presiden S. Gobi Krishnan, naib presiden Mohd Hakimie Zainal Abidin, setiausaha agung Abd Ghani Haroon, bendahari Tan Chee Seng dan Ketua Penerangan Tuan Syed Nazarudin Syed Aziz .

Ezam berkata penubuhan Negara adalah tepat pada masanya kerana negara memerlukan entiti politik yang difokuskan dan boleh memberikan keseimbangan dan cekap terhadap usaha kerajaan untuk memerangi rasuah.

“Sebelum ini, pembangkang sangat serius tentang rasuah, tetapi kini mereka telah menjadi kerajaan dan pembangkang sekarang kurang bersuara soal rasuah.

“Ini tidak sihat untuk Malaysia dan di sinilah Parti Negara akan memainkan peranan semak dan imbang.”

Beliau juga mendakwa bahawa terdapat peningkatan beberapa ahli politik elit dengan dana yang mencurigakan.

Ezam berkata kumpulan ahli politik itu mula bertindak balas terhadap usaha kerajaan dalam memerangi rasuah dengan mengganggu rakyat dengan isu-isu lain seperti melibatkan kaum dan kepercayaan.

Mengenai logo dan bendera parti, Ezam berkata mereka akan mendedahkannya sekiranya RoS meluluskan permohonan penubuhan Negara.

“Saya menganggarkan ia akan mengambil masa kira-kira enam bulan sebelum kita tahu jika Negara diluluskan atau tidak.”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button