Isu SemasaTempatan

Zoo Negara Perlukan Bantuan Anda!

Zoo Negara sangat memerlukan lebih ramai pelawat dan penaja untuk haiwannya, terutama harimau Malaya untuk menampung kos operasi dan penambahbaikan selaras dengan statusnya sebagai zoo negara Malaysia.

Timbalan Presiden Zoo Negara Malaysia Rosly @ Rahmat Ahmat Lana berkata pihak pengurusan memerlukan RM500,000 setahun untuk menjaga harimau.

“Ia berharga RM100 sehari untuk memberi makan harimau Malaya manakala harimau Bengal makan 10kg daging, atau bernilai RM200 sehari. Ini kira-kira RM40,000 untuk setiap harimau setahun, termasuk ubat mereka.

“Termasuk perbelanjaan untuk penjaga zoo, kami memerlukan kira-kira RM500,000 setahun. Secara idealnya, untuk memperluaskan dan menjadikan zoo sebagai tempat tumpuan harimau Asia, kita memerlukan kira-kira RM1 juta setiap tahun.

“Ini juga boleh didapati melalui penajaan swasta, di mana syarikat boleh menaja satu atau lebih haiwan selagi mereka suka. Mereka juga boleh menamakan bayi haiwan yang baru lahir. “

Beliau berkata geran persekutuan lima tahun yang berjumlah RM5 juta yang pernah diterima oleh zoo itu telah tamat pada tahun 2004 dan kini bergantung pada bantuan sekali beri dari kerajaan untuk penyelenggaraan dan pemeliharaan.

“Kami telah membelanjakan RM1 juta hingga RM1.2 juta sebulan untuk tiga tahun yang lalu dan kami perlu mempunyai sekurang-kurangnya 500,000 pelawat untuk keuntungan jualan tiket.

“Hakikat bahawa kita telah membelanjakan semua yang kita dapat untuk penyelenggaraan, telah menyekat penambahbaikan zoo dalam menyediakan kemudahan untuk pendidikan, pemuliharaan dan penyelidikan saintifik.”

Rosly juga berkata penurunan pelawat dari 2015 dan seterusnya amat ketara. Zoo Negara mencatatkan rekod sebanyak 708,000 pelawat pada 2014 ketika China meminjamkan Malaysia dengan dua panda raksasa, Xing Xing dan Liang Liang.

“Pada 2016, kami mempunyai 435,000 pelawat sahaja dan ia jatuh ke 345,000. Tetapi angka pulih sedikit dengan 368,000 orang yang datang pada tahun 2018. Tetapi ia masih merosot secara keseluruhan. “

Bagaimanapun, beliau berkata zoo akan bertemu dengan Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr A. Xavier Jayakumar, yang dijangka membuka “pusat rendaman harimau” mereka yang baru, lengkap dengan laluan yang dibiayai kementerian itu.

“Kami akan menjemput Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Anggota Parlimen Gombak Datuk Seri Azmin Ali yang merupakan Menteri Ekonomi.

“Kami tidak sabar untuk berbincang dengan kerajaan dan mencari jalan penyelesaian supaya Zoo Negara dapat menyediakan kemudahan pemuliharaan, pendidikan dan penyelidikan, serta memainkan peranan sebagai pemegang kepentingan dalam merangka dasar untuk pemuliharaan zoo dan pembiakan secara keseluruhan.

“Kami juga berharap bahawa mereka akan dapat mempromosikan zoo kami di Malaysia dan di peringkat antarabangsa kerana ia adalah lambang untuk pemuliharaan.”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close