AntarabangsaIsu Semasa

Iran Sedia Berperang, Ancam Serang AS

Ketegangan antara Iran dan AS semakin memburuk selepas Tehran memberi amaran bahawa ia adalah konflik yang bakal melibatkan tentera.

Major Jeneral Hossein Salam telah menghantar ancaman langsung kepada AS dengan menyatakan negara Teluk Parsi itu bersedia untuk “konfrontasi berskala penuh dengan musuh”.

Kebimbangan mengenai kemungkinan konflik telah meningkat selepas Rumah Putih memerintahkan kapal perang dan pengebom ke rantau itu. Amerika Syarikat turut menentang ancaman itu dengan mengarahkan kakitangan diplomatik untuk keluar dari Iran.

Kehadiran AS di rantau yang kaya minyak itu telah digambarkan sebagai “masa penentuan”, dan sesuatu yang tidak dilihat sejak pemberontakan 1979 yang menyaksikan pemimpin yang disokong AS digulingkan.

Major Salam, ketua panglima Pengawal Revolusi Islam memberitahu Agensi Berita Tasnim Iran: “Ini adalah masa penentuan untuk Revolusi Islam kerana musuh telah sampai ke medan perang dengan semua kelengkapannya.”

Ketua tentera itu juga memberi amaran kepada Presiden AS Donald Trump bahawa strategi tekanannya akan gagal kerana penentangan, ketekunan dan ketahanan Iran.

Beliau menambah: “Musuh kita telah sampai ke penghujung garis dan walaupun mereka kelihatan hebat, mereka mempunyai kelemahan dari dalam.”

Sementara itu Mohammad Saleh Jokar, timbalan ketua pengawal Revolusi elit Iran, melancarkan prospek peperangan dan menegaskan bahawa peluru berpandu Iran yang pendek dapat mencapai kapal perang AS di Teluk dan Washington tidak mempunyai kuasa tentera untuk menentang Iran.

Jokar menambah: “Amerika tidak mampu menanggung kos perang baru dan negara itu dalam keadaan yang buruk dari segi tenaga manusia dan keadaan sosial.”

Hubungan antara kuasa besar dunia itu telah tegang selama lebih setahun berikutan keputusan Trump untuk menarik diri dari perjanjian nuklear Iran 2015.

Perjanjian itu bertujuan untuk membendung cita-cita nuklear Tehran sebagai balasan untuk pelepasan daripada sekatan.

Bagaimanapun Amerika Syarikat telah memaksa sekatan baru ke atas Iran yang bertujuan memberi impak kepada ekonomi dengan memotong eksport minyak, yang telah memaksa Iran untuk menangguhkan komitmennya terhadap perjanjian itu.

Sementara itu presiden Amerika Syarikat telah menenangkan konflik itu dengan menyatakan bahawa AS tidak mahu berperang dengan Iran.

Apabila ditanya pada Khamis jika AS akan berperang dengan Iran, Trump berkata: “Saya tidak mahu berperang.”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close