MalaysiaPolitik

UMNO Akan Pastikan Tiada Penyerahan Kuasa PM

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata rancangannya untuk menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri sedang dibincangkan.

Anwar berkata demikian selepas ditanya bilakah akan menjadi perdana menteri setelah hari ini (16 Mei) menandakan genapnya satu tahun sejak dibebaskan dari penjara.

“Perdana menteri telah memberikan reaksi berkenaan hal ini dan saya mengalu-alukannya. Persoalan mengenai tarikh dan yang lain sedang dibincangkan dengan lebih lanjut,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Penasihat Umno Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah menyeru anggota parti agar mempersiapkan diri untuk pilihan raya umum ke-15 yang lebih awal, walaupun mandat kerajaan sekarang hanya tamat pada 2023.

Tengku Razaleigh yang juga Ahli Parlimen Gua Musang berkata persiapan itu harus dimulakan dengan segera untuk sebarang kemungkinan PRU awal jika berlaku perubahan kepimpinan kerajaan.

Pakatan Harapan telah menetapkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pilihan utama perdana menteri untuk menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam pertengahan penggal.

Walau bagaimanapun, Umno telah menegaskan bahawa penggantian itu tidak akan berlaku dan sebaliknya pemilihan semula akan dijalankan.

Veteran Umno yang lebih dikenali sebagai Ku Li berkata persediaan juga mesti termasuk perbincangan peruntukan kerusi dengan sekutu baru, PAS dan parti komponen Barisan Nasional, iaitu MIC dan MCA.

“Kita mesti memuktamadkan isu-isu ini supaya peristiwa-peristiwa yang tidak dijangka tidak memecahbelahkan kita dan kita juga perlu mengambil kira orang bukan Melayu yang menjadi sahabat kita selama ini,” katanya.

Beliau juga mengalu-alukan kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang membayangkan Umno dan PAS bekerjasama ke arah PRU15.

Presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan mendakwa dalam satu ceramah ketika berkempen di pilihan raya kecil Sandakan baru-baru ini bahawa Dr Mahathir tidak akan menunaikan janji untuk melepaskan jawatan itu kepada Anwar selepas dua tahun.

Ahli Dewan Undangan Negeri itu berkata beliau sudah mengenali Dr Mahathir dan dari apa yang diketahui, beliau tidak akan menyerahkan jawatan itu kepada Anwar.

“Sebaliknya, apabila tiba masanya dalam masa dua tahun, Dr M akan membubarkan Parlimen dan mengadakan pilihan raya baru,” kata Mohamad.

Show More

Related Articles

Back to top button